Sedam dana žalosti u Poljskoj

Radiosarajevo.ba
Sedam dana žalosti u Poljskoj
(Foto: EPA, Tomasz Gzell)

Posmrtni ostaci poljskog predsjednika Kaczynskog dopremljeni u Waršavu


Predsjednik poljskog parlamenta Bronislav Komorovski koji je po Ustavu preuzeo obaveze šefa države nakon tragične pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog proglasio je sedam dana nacionalne žalosti zbog tragedije u kojoj je osim predsjednikove supruge Marije poginulo preko 80 poljskih zvaničnika.

Evropska unija (EU) je takođe odlučila da u ponedeljak bude dan žalosti u Briselu posle avionske nesreće u kojoj su poginuli poljski predsjednik i visoki poljski zvaničnici, saopšteno je u subotu uveče u Madridu. Zastave evropskih institucija u Briselu u ponedeljak će se vijoriti na pola koplja, dok će svi sastanci EU početi sa dva minuta ćutanja, izjavili su izvori bliski Vladi Španije, koja je predsjedavajuća EU. Odluka je doneta posle sastanka šefa španske diplomatije Miguela Anhela Moratinosa i predsjednika Savjeta EU Herman van Rompuija.

Šef istražnog komiteta pri Državnom tužilaštvu Rusije Aleksandar Bastrikin potvrdio je u subotu uveče da posada aviona poljskog predsednika nije poslušala preporuke kontrole leta da ne sleti na aerodrom u Smolensku.

"Bez obzira na preporuke ruske strane, posada aviona odlučila je da sleti, o čemu svjedoči zapis razgovora", rekao je Bastrikin na mestu nesreće, na savetovanju sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom koji je na čelu komisije za istragu. Prema rečima Bastrikina, snimak razgovora između kontrole letenja i posade jasno pokazuje da je preporučeno da avion ne sleti na aerodrom u Smolensku.

Zbog loše vidljivosti i meteoroloških uslova, posadi je preporučeno da avion spusti na alternativne aerodrome u Minsku ili Vitebsku, rekao je predstavnik predsjednika Rusije za centralni federalni okrug Georgij Poltavčenko. Ali, prema izjavi šefa uprave letenja, (smoljenskog aerodroma), posada je odlučila da sama donese dalju odluku", naveo je on. Ministar saobraćaja Rusije Igor Levitin naveo je da je pilot aviona samostalno donio odluku da spusti avion, iako je vidljivost bila svega 400 metara, a propisi zahtevaju da vidljivost bude 1.000 metara.

Komorovski: "Danas nema podjela"

Predsjednik poljskog parlamenta Bronislav Komorovski koji je po Ustavu preuzeo obaveze šefa države nakon tragične pogibije predsednika Kaczynskog pozvao je u subotu uveče Poljake da zaborave na podele i budu zajedno u žalosti.

"Danas nema podjela na ljevicu i desnicu. Svi smo zajedno", kazao je Komorovski u obraćanju naciji posredstvom televizije i radija. "U ovim teškim danima budimo zajedno svi u žalosti i zvaničnoj i onoj ličnoj, ljudskoj", apelovao je predsjednik poljskog parlamenta.

Komorovski je podsjetio da su i 22.000 poljskih oficira i intelektualaca strijeljani u proljeće 1940. po naređenju Staljina u Katinskoj šumi i još nekoliko mjesta Sovjetskog Saveza, a na čiju komemoraciju je krenuo Kaczynski sa državnom delegacijom i vojnim vrhom, poginuli svjesni da otadžbina nekada traži i najveću žrtvu - život. Komorovski je u obraćanju podsjetio Poljake da je proglasio sedmodnevnu nacionalnu žalost.

"U roku od dvije nedjelje moram po Ustavu da raspišem izbore za predsjednika Poljske, koji zatim moraju da se održe u roku od 60 dana. Odluku o raspisivanju izbora donijeću uskoro, nakon konsultacijama sa svim poslaničkim klubovima u parlamentu", rekao je Komorovski.

Na ulicama gradova širom Poljske spontano se okupljaju mase Poljaka da budu zajedno u žalosti, molitvama za žrtve a vjernici su ispunili crkve na misama za 96 žrtava jutrošnjeg tragičnog pada predsjedničkog aviona kraj Smolenska na zapadu Rusije. Pored predsjednika Kaczynskog i njegove supruge Marije poginulo je preko 80 poljskih zvaničnika, poslanika, gotovo cio vojni vrh na čelu sa načelnikom Generalštaba, ombudsman, biskupi poljske crkve, guverner centralne banke, predstavnici boračkih organizacija i porodica katinskih žrtava.

beta/radiosarajevo.ba

Vezano:
U padu aviona poginuo predsjednik Poljske (VIDEO)
Pad aviona vjerovatno zbog greške pilota

Lech Kaczynski - od dječije zvijezde do predsjednika


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak