Satelitski snimci dokazuju: Sjeverna Koreja provodi nova nuklearna testiranja

Radiosarajevo.ba
Satelitski snimci dokazuju: Sjeverna Koreja provodi nova nuklearna testiranja
Satelitski snimci od 25. aprila, lokacije na kojoj Sjeverna Koreja provodi nuklearna testiranja, prikazuju radnike koji crpe vodu na sjevernom dijelu postrojenja.

Satelitski snimc prikazuju nove aktivnosti u Punggye-riju, lokaciji na kojoj Sjeverna Koreja provodi svoja nuklearna testiranja, tvrde u srijedu analitičari sa sjedištem u SAD-u, u trenutku kad je napetost posebno povećana na Korejskom poluotoku.

Snimke od 25. aprlia prikazuju radnike koji crpe vodu na "sjevernom dijelu postrojenja", tvrde analitičari s "38 North", internetske stranice koja prati zbivanja u Sjevernoj Koreji. Isti stručnjaci procijenili su polovicom aprila da je postrojenje Punggye-ri "pokrenuto i spremno", spominjući "stalnu aktivnost oko sjevernog dijela".

Istraživači se pitaju ovog puta nije li testiranje otkazano s obzirom da su brojne osobe raspoređene po postrojenju.

Analitičari ne znaju "pokazuju li te aktivnosti da je testiranje otkazano, da je postrojenje na stand-byju ili je sve spremno za testiranje", nastavlja "38 North" koji ovisi o Američko-korejskom institutu sa Univerziteta Johns Hopkins u Baltimoreu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak