Sada je zvanično: Turska donijela važnu odluku o Srebrenici

Anadolija
Sada je zvanično: Turska donijela važnu odluku o Srebrenici

Odluka predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana o obilježavanju 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici objavljena je Službenom glasniku ove zemlje.

U odluci s potpisom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana navedeno je da je genocid u Srebrenici, koji je Međunarodni sud pravde označio kao najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata zbog ubistava više od osam hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini, uz podsjećanje da je 11. juli 1995. godine ostavio mračan trag u ljudskoj istoriji.

Rezolucijom o genocidu u Srebrenici koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila na sjednici održanoj 23. maja ove godine, 11. juli je prihvaćen kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

Amra Džeko oduševila pratitelje fotografijama s Hvara: Pokazala zavidnu formu u bikiniju

Naglašeno je da se u ovoj Rezoluciji bezrezervno osuđuju djela kojima se veličaju oni koji su pred međunarodnim sudovima osuđeni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući odgovorne za genocid u Srebrenici kao historijski događaj, te se savjetuje državama članicama da razviju odgovarajuće programe za sprečavanje, poricanje, iskrivljavanje genocida i pojava sličnih događaja u budućnosti.

"U tom kontekstu, 11. juli, koji je prihvaćen da podigne svijest u cijelom svijetu kroz posebne komemoracijske događaje, edukaciju i aktivnosti podizanja svijesti javnosti koje će se održati u znak sjećanja i počasti žrtvama genocida u Srebrenici, u našoj zemlji obilježava se s ciljem dijeljenja boli i osude genocida i zločina protiv čovječnosti te će se obilježiti kao 'Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine'", navedeno je u odluci, te dodano:

"Aktivnosti koje će se organizirati u okviru obilježavanja 11. jula, Međunarodnog dana i sjećanja na genocid u Srebrenici, provodit će se u saradnji s relevantnim javnim institucijama i organizacijama pod koordinacijom Ministarstva vanjskih poslova. Zamolio bih vas za informacije i pomoć u pružanju svih vrsta potpore i pomoći potrebnih svim javnim institucijama i organizacijama bez odgode kako bi se događaji koji će se organizirati u ovom kontekstu proveli na najbolji mogući način". 

Reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba nalazi se trenutno u Srebrenici, a sve najnovije informacije sa obilježavanja 29. godišnjice genocida možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak