SAD upozorio S. Koreju: Ne planirajte izvođenje novih nuklearnih proba

Radiosarajevo.ba
SAD upozorio S. Koreju: Ne planirajte izvođenje novih nuklearnih proba

Sjedinjene Američke Države su u srijedu upozorile Sjevernu Koreju da ne izvodi nove nuklearne i pokuse s interkontinentalnim balističkim projektilima.

"Nastavak pokusa s balističkim projektilima je krajnje kontraproduktivan", istaknula je američka ambasadorica u UN-u Kelly Craft pozivajući Pyongyang da pristupi pregovorima s SAD-om.

U protivnom, "svi u Vijeću sigurnosti moramo biti spremni da reagiramo", dodala je, spomenuvši mogućnost novih međunarodnih sankcija.

SAD su zatražile sastanak 15-članog vijeća dok u međunarodnoj zajednici narastaju zabrinutosti da bi Sjeverna Koreja mogla nastaviti nuklearna testiranja i testiranja projektila dugog dometa, suspendiranih od 2017, jer su pregovori o denuklearizaciji između Pyongyanga i Washingtona u zastoju.

Sjeverna Koreja je nedavno najavila "Božićni dar" ako Amerikanci do kraja godine ne promijene pristup i ako se status quo nastavi.

Nakon niza lansiranja projektila kratkog i srednjeg dometa zadnjih mjeseci, Pyongyang je u nedjelju obznanio da je izveo tajnovit i "veoma važan pokus" u svojoj bazi za lansiranje satelita koji bi trebao izmijeniti "strateški položaj" te izolirane istočnoazijske zemlje.

SAD se i dalje zauzima za mirno rješenje i "spreman je prilagoditi se u tom pristupu", istaknula je Craft.

"Ne možemo djelovati sami, Sjeverna Koreja mora donijeti tešku, ali odvažnu odluku i surađivati s nama", rekla je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak