Ruski predsjednik priznao politička ubistva novinara

Radiosarajevo.ba
Ruski predsjednik priznao politička ubistva novinara

"Ne vjerujem da se u svim slučajevima radi o političkom činu. No, u nekim aferama moguća je politička osveta, u to sam potpuno siguran", rekao je ruski predsjednik Ivan Medvedev za BBC

Rusija ima jednu od najviših stopa ubistava novinara na svijetu. S dolaskom na vlast bivšeg predsjednika i sadašnjeg premijera Vladimira Putina, taj se broj još povećao.

Ubistvo Ane Politkovske iz 2006. jedno je od najpoznatijih takvih slučajeva. Politkovska je bila novinarka i autorica političkih knjiga, koja je radila za jedan od najpoznatijih ruskih listova, Novaju Gazetu. Bila je poznata i po jako kritičnom stavu prema Putinovu režimu, a i jedna od rijetkih novinarki koje su pokrivale rat u Čečeniji.

U februaru su tri muškarca oslobođeni na suđenju za njeno ubistvo, a u januaru je ubijen njen odvjetnik Stanislav Markelov, kao i kolegica iz Novaje Gazete, Anastasja Baburova. Oboje su ubijeni hicima iz pištolja, i to u samom središtu Moskve.

Medvedev je izrazio zadovoljstvo postojanjem Novaje Gazete, jednog od rijetkih medija u Rusiji koje otvoreno kritizira Kremlj - uz to je obećao dati intervju za taj list.

Ana Politkovska samo je najpoznatiji od slučajeva ubijenih novinara. Najzanimljiviji slučaj je, moguće, onaj Ivana Safronova, ruskog novinara koji je pod izrazito sumnjivim okolnostima "pao" s prozora zgrade, a prije toga se popeo s vrećicom mandarina na krov svoje zgrade. Službeno objašnjenje je da je počinio samoubistvo.

U Rusiji, nakon 30 ubistava novinara, niko nije izveden pred sud. Svi ubijeni novinari bili su kritični ili prema vladi (Politkovska ili glavni urednik ruskog izdanja časopisa "Forbes", Paul Khlebnikov), ili prema lokalnim moćnicima u raznim ruskim provincijama.

Prije ubistva novinara obično slijedi niz prijetnji i nasilnih radnji. Eduard Markevitč iz Ekaterinburga, glavni urednik novina Novi Reft, početkom dvijehiljaditih se usudio kritizirati rad lokalnih šefova u selu Reftinski. Njemu se prvo prijetilo, a onda su ga pretukli u vlastitoj redakciji. Eduard je uprkos tome nastavio pisati svoje članke, pa je 18. septembra 2001. ubijen lovačkom puškom na ulici grada Asbesta.

Primjera pokušaja ubistava ima beskonačno mnogo. Tatiana Sedik, glavna urednica novina Moe Poberezje u selu Vanino, jedva je izbjegla smrt kad su joj nepoznati napadači zapalili kuću dok je spavala.

Index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak