Rusija protiv ekonomskog embarga Sjevernoj Koreji

Radiosarajevo.ba
Rusija protiv ekonomskog embarga Sjevernoj Koreji

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vitalij Čurkin izjavio je u srijedu da neće biti uvođenja ekonomskog embarga Sjevernoj Koreji, kao i da buduća rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a ne treba da vodi pogoršanju ekonomskog položaja stanovništva te zemlje, koje se i bez toga nalazi u ne baš najboljem stanju.

Čurkin je tokom tele-mosta New York-Moskva rekao da je potrebno raditi po principu da se ne nanosi šteta, a da rezolucija treba da "ostavi otvorena vrata i stimuliše strane na povratak za pregovarački sto", jer je "diplomatsko i političko riješavanje jedini put za rješenje nuklearnog problema Korejskog poluostrva", prenosi Itar-Tass.

Po njegovim riječima, potrebno je izraditi kalkulaciju kako će se sve odraziti na međunarodno pravo, neširenje nuklearnog naoružanja i stanje stanovništva u Sjevernoj Koreji, koja je 25. maja izvela drugu nuklearnu probu.

Rusija, rekao je Čurkin, pažljivo prati da finansijske restrikcije "koje će biti neophodne da se ograniči mogućnost Sjeverne Koreje da realizuje raketno-nuklearne programe", ne vode otežavanju redovne privredne aktivnosti i ekonomske saradnje Sjeverne Koreje.

Šef ruske misije pri UN-u je rekao da se razgovara o "dodatnim kaznenim mjerama uticaja na Sjevernu Koreju".

"Ako su 2006. godine Rezolucijom 1718 Vijeća sigurnosti UN-a uvedene određene sankcije Sjevernoj Koreji koje je trebalo da otežaju razvoj raketnih tehnologija, raketa velikog dometa i nuklearnog programa, sada se radi o dodatnim mjerama koje bi otežale Sjevernoj Koreji realizaciju nuklearnih programa i umanjile i svele na minimum rizike širenja, u vezi s posjedovanjem odgovarajućih tehnologija", rekao je Čurkin.

Određeni politički pritisak, koji je vršen na Vijeće sigurnosti UN-a o tom pitanju, sada je nestao, i Vijeće u normalnom ritmu radi na rezoluciji, rekao je Ćurkin.

FENA/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak