Rusija komentarisala kandidaturu Kamale Harris: Nisu zaboravili šta je govorila o ratu u Ukrajini

1
Radiosarajevo.ba
Rusija komentarisala kandidaturu Kamale Harris: Nisu zaboravili šta je govorila o ratu u Ukrajini

Kremlj je u ponedjeljak, 22. jula, bio oprezan u pogledu mogućnosti kandidature Kamale Harris za predsjednicu SAD-a, rekavši da potpredsjednica nije dala nikakav zamjetan doprinos odnosima s Moskvom osim neprijateljske retorike.

Američki predsjednik Joe Biden odustao je u nedjelju od kandidature za novi predsjednički mandat pod sve većim pritiskom svojih kolega demokrata i podržao potpredsjednicu Harris kao stranačku kandidatkinju koja bi se trebala suočiti republikancem Donaldom Trumpom na izborima u novembru.

Upitan je li Rusiju iznenadio Bidenov potez, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su događaji u Sjedinjenim Državama posljednjih godina naučili Moskvu da se ničemu ne treba čuditi te da u svakom slučaju Rusija ima drukčije prioritete.

Sud u Rusiji odlučio: Američka državljanka koja se bavi novinarstvom kažnjena višegodišnjim zatvorom

"Ono što se događa u Sjedinjenim Državama posljednjih godina naučilo nas je da nas ništa ne može iznenaditi", rekao je Peskov novinarima.

Za Rusiju je, rekao je Peskov, prioritet postizanje ciljeva onoga što predsjednik Vladimir Putin naziva posebnom vojnom operacijom u Ukrajini. Rusija je napala Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Kremlj nije mogao procijeniti što bi kandidatura Harris značila za odnose jer Moskva do sada nije primijetila nikakav njezin doprinos tim odnosima osim nekih slučajeva neprijateljske retorike, rekao je Peskov.

"U ovom trenutku ne možemo procijeniti potencijalnu kandidaturu gospođe Harris sa stajališta naših bilateralnih odnosa jer do sada nije primjećen njen doprinos našim bilateralnim odnosima", kazao je.

"Bilo je izjava koje su obilovale prilično neprijateljskom retorikom prema našoj zemlji, ali njeni postupci u odnosu na bilateralne odnose nemaju ni plus ni minus."

Harris je više puta izrazila podršku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i optužila Rusiju za vođenje "barbarskog i nehumanog" rata.

Upitan jesu li se Putin i Harris ikada sreli ili imali ikakve kontakte, Peskov je rekao: "Da budem iskren, ne mogu se sjetiti nijednog kontakta između predsjednika Putina i gospođe Harris."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak