Rusija gubi borce zapanjujućom brzinom: Ostaju bez više od 1000 vojnika dnevno

8
Radiosarajevo.ba
Rusija gubi borce zapanjujućom brzinom: Ostaju bez više od 1000 vojnika dnevno

Rusija se suočava s velikom stopom žrtava u ratu protiv Ukrajine u jeku tekućih ofenziva duž široke fronte između Harkiva na sjeveroistoku i Robotinea na jugu, prema analitičarima britanskog ministarstva obrane

Više od 1.000 ruskih vojnika u prosjeku će svakog dana augusta vjerojatno i dalje biti ubijeno ili ranjeno, objavilo je ministarstvo u svojoj posljednjoj procjeni objavljenoj u subotu, 3. augusta. U sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkiv, ruske su snage navodno učvrstile svoje pozicije, a ruski gubici su se blago smanjili.

Dok je prosječno 1.262 ruskih vojnika bilo ubijeno ili ranjeno svaki dan u maju, što je rekord, brojka je pala na 1.140 u junu, objavilo je ministarstvo na X-u.

Grom udario u plažu na jadranskoj obali, najmanje troje ljudi završilo u bolnici

Ipak, posljednja tri mjeseca bila su najgora u pogledu gubitaka od početka rata, navodi britansko ministarstvo obrane, pozivajući se na informacije ukrajinskog Glavnog štaba. Brojke je nemoguće nezavisno provjeriti, javlja Tportal.

'Učinkovita ukrajinska obrana i nedostatak ruske obučenosti smanjuju sposobnost Rusije da iskoristi bilo kakve taktičke uspjehe u šire operativne dobitke', dodalo je ministarstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak