Rusija danas održava najveće vojne manevre još od 1981. godine

K. S.
Rusija danas održava najveće vojne manevre još od 1981. godine

Oružane snage Rusije danas će održati vojnu vježbu pod nazivom Vostok-2018 i riječ je o najvećim vojnim manevrima još septembra 1981. godine kada je tadašnja sovjetska Crvena armija održala manevre pod imenom Zapad-81.

Rusija neće biti jedina super sila koja će učestvovati, jer će joj se pridružiti Armija Narodne republike Kine i vojska Mongolije.

Vježbe će trajati od 11. do 15.septembra 2018. godine i bit će održane širom Sibira i dalekih istočnih područja Rusije.

Vojna vježba Vostok-2018. godine također ima za cilj pokazati najnovije naoružanje Rusije, ali i sposobnosti Oružanih snaga Rusije da interveniše ukoliko se ukaže potreba.

U vojnim manverima učestvovat će više od 300.000 vojnika, 36.000 tenkova, oko 1.000 borbenih aviona, dvije ruske pomorske flote.

Iz Kine će u Rusiju otići 3,200 vojnika, 900 oklopnjaka, te 30 letjelica. Kina odlazi na poligon za vježbu Tsugol, koje se nalazi u Transbajkalskoj regiji u Rusiji.

Po veličini vježbe, najjasnije će se moći vidjeti da će u njoj biti isti broj snaga koje su učestvovale u velikim bitkama Drugog svjetskog rata.

Iz NATO-a su ocijenili da operacija Vostok-2018. demonstrira ruski fokus da se pripremaju za konflikt velikog obima.

“To odgovara uzorku koji smo već vidjeli u prošlosti: Napadna Rusija, koja značajno povećava svoj odbrambeni budžet i vojno prisustvo", kazao je glasnogovornik NATO-a Dylan White.

Ministar odbrane Rusije Sergei Shoygu usporedio je vježbe sa sovjetskim manevrima 1981, u kojima su vježbali napad na NATO Savez.

"U nekim aspektima ponovit ćemo vježbu Zapad-81, ali ova će biti veća", rekao je Shoygu.

Tadašnja operacija Zapad-81 osim pokazivanja vojne sile NATO-u i Zapadu, poslala je i snažnu poruku Poljskoj, koja je tada bila sovjetska satelitska država unutar Varšavskog pakta, a u kojoj je 1980. godine došlo do pobune radnika u brodogradilištu u Gdansku, koja je kasnije prerasla u pokret Solidarnost. Vojne vježbe uključivale su amfibijsko iskrcavanje na obalama Poljske kod Gdnjaska, čime je tadašnje sovjetsko rukovodstvo željelo upozoriti Poljsku da u svakom trenutku mogu vojno intervenirati ako Poljska odstupi od sovjetskih pravila.

Paralela između operacija Vostok-2018. i Zapad-81 može se povući i po pitanju vojnog angažmana, jer je te 1981. godine Sovjetski Savez ratovao u Afganistanu, a Rusija danas ratuje u Siriji, dok su istovremeno održavali vojne manevre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak