Rezultati ankete: Većina Nijemaca podržava veće rashode za odbranu

0
Radiosarajevo.ba
Rezultati ankete: Većina Nijemaca podržava veće rashode za odbranu

Većina Nijemaca sada podržava cilj NATO da članice za odbranu izdvajaju najmanje dva posto bruto domaćeg proizvoda. Prema anketi instituta YouGov koju je naručila agencija dpa, 51 posto podržava pristanak njemačke vlade da dugoročno ispuni kvotu.

Pritom, 30 posto je ocijenilo da je dva posto BDP upravo prava mjera, a 21 posto da Njemačka za Bundeswehr treba da izdvaja i više. Samo 24 posto je ocijenilo da je tih dva posto previše, a odgovor nije zaokružila ravno četvrtina ispitanika.

Šefovi država i vlada na samitu NATO u Washingtonu bave se i pitanjem jačanja odbrane za suočavanje s prijetnjom Rusije.

Brigitte Macron sve oborila sa nogu modnom kombinacijom na otvaranju Olimpijade

NATO je 2014. članicama zacrtao cilj da barem pedeseti dio BDP u budžetu markiraju kao rashode na odbranu. Njemačka je, prema podacima NATO-a, to ove godine prvi put uradila poslije više od dvije decenije.

Naime, odbrana njemački budžet 2024. košta 2,12 posto BDP. U međuvremenu su 23 od 32 članice NATO premašile prag od dva posto.

Njemačka se pribojava da će u Francuskoj pobijediti Le Pen

NATO sa samita želi i da garantuje i dodatnu podršku Ukrajini u odbrani od ruske agresije. Međutim, po tom pitanju Nijemci su podijeljeni.

Prema anketi, njih 41 posto cijeni da Njemačka Ukrajini šalje previše oružja. S obimom pošiljki slaže se 24 posto ispitanih, dok 18 posto smatra da Ukrajini treba slati više oružja.

Njemačka je, od kako je Rusija napala u februaru prije dvije godine do sada, Ukrajini poslala ili čvrsto obećala naoružanja i opreme za bezmalo 30 milijardi eura (58,68 milijardi KM).

S druge strane, opcija slanja njemačkih vojnika u Ukrajinu, čak i samo instruktora, velikoj većini od 67 posto ne dolazi u obzir. Tu ideju podržava manje od petine ispitanika, njih 18 posto.

Kancelar Olaf Scholz je već nekoliko puta odbacio mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak