Recep Tayyip Erdogan komentirao povlačenje ruskih snaga iz ukrajinskog Hersona

1
AA
Recep Tayyip Erdogan komentirao povlačenje ruskih snaga iz ukrajinskog Hersona

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio je važnom odluku Rusije da povuče svoje snage iz južne ukrajinske regije Herson.

"Odluka Rusije u vezi s Hersonom je pozitivna, važna", rekao je Erdogan novinarima u glavnom gradu Ankari uoči odlaska na samit Vijeća turskih zemalja koji se održava u Uzbekistanu.

Erdoganove izjave uslijedile su nakon što je Moskva u srijedu naredila svojim trupama da se povuku iz Hersona na istočnu obalu rijeke Dnjepar.

Još jedno veliko priznanje za film Kiss The Future: U New Yorku osvojena Nagrada publike

Erdogan testirao TOGG, prisustvovala i njegova supruga Emine

Dodao je da će Turska s Rusijom nastaviti održavati telefonsku diplomatiju ukoliko ruski predsjednik Vladimir Putin ne bude učestvovao na samitu G-20 u Indoneziji.

"Nastavit ćemo održavati telefonsku diplomatiju s Rusijom i nadamo se da ćemo biti uspješni u posredovanju i omogućiti tranziciju iz svijeta u kojem dominira rat u svijet u kojem dominira mir", rekao je Erdogan.

Govoreći o naporima da se normalizuju odnosi Turske s Armenijom, Erdogan je rekao da dijaspora u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ometa proces.

"Ko će taj negativni rad ovih dijaspora preokrenuti u pozitivan smjer? Nema sumnje da je to armenska vlada. Ako to uspiju postići, i naša perspektiva će se promijeniti u pozitivnom smjeru, a mi u tom smislu pokušavamo steći prijatelje, a ne stvarati neprijatelje", rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da vjeruje da će samit Vijeća turskih država koji će početi u petak u Samarkandu podići saradnju između zemalja članica na novi nivo.

Turski predsjednik je rekao da će tokom sastanaka s šefovima država i vlada na samitu Vijeća turkskih zemalja razgovarati o bilateralnim odnosima i globalnim pitanjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak