Pyonyang planira novi napad na Južnu Koreju

Radiosarajevo.ba
Pyonyang planira novi napad na Južnu Koreju


Prema pisanju agencije Yonhap, šef južnokorejske tajne službe Won Sei-hoon je objavio da je Sjeverna Koreja počela stvarati nesigurnost na Korejskom poluotoku potaknuta unutrašnjim problemima poput promjene na vrhu, te teške ekonomske situacije, te dodao da postoje velike šanse da će Sjeverna Koreja ponovno napasti Južnu, nakon granatiranja južnokorejskog otoka prošle sedmice, prenose svjetski mediji.

Istovremeno, Južna Koreja i SAD prošloga su vikenda u blizini granice sa Sjevernom Korejom u Žutom moru izvele zajedničku vojnu vježbu, a Južna Koreja i za sljedeći vikend najavljuje vježbe unatoč rastu napetosti sa Pyongyangom.

Iz Seula su objasnili da je pucačka vježba "uobičajena vježba koja se održava svakoga mjeseca" kojom se provjerava stanje sigurnosti prema brodovima koji se nađu u vodama u blizini Korejskog poluotoka.

Sjeverna Koreja objasnila je da je Južna Koreja isprovocirala napad na otok Yeonpyeong gdje je 23. novembra ubijeno četvero Južnokorejaca, a 18 je ranjeno.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak