Putin uz sve državne počasti i iskaze najvećeg prijateljstva dočekan u Azerbejdžanu

4
Radiosarajevo.ba
Putin uz sve državne počasti i iskaze najvećeg prijateljstva dočekan u Azerbejdžanu

Ruski predsjednik u posjeti Azerbejdžanu nije dočekan samo uz baš sve državne počasti, nego i uz iskaze najvećeg prijateljstva Ilhama Alijeva. Naravno, o neugodnim temama nema ni riječi.

"Rado Vas opet od sveg srca pozdravljam u Azerbejdžanu", riječi su kojima je predsjednik Azerbejdžana dočekao ruskog predsjednika Putina, piše Deutsche Welle.

"Siguran sam da će za Vas biti podjednako ugodan, kao što će biti koristan za naše odnose. Još jednom: dobro nam došli!" I mediji Rusije i naravno Azerbejdžana su puni izvješća o srdačnom susretu, čas u svečanim odijelima, čas opušteni u košuljama", Putin je bio gost kod kuće Alijevih na večeri.

Rijetki znaju za 'Bermudski trougao' u Jadranskom moru: Tamo su nestajali brodovi i avioni

Teoretski je i to bio državnički susret: predsjedničkim ukazom je i njegova supruga, Mehriban Alijeva 2017. proglašena potpredsjednicom Azerbejdžana. Ta funkcija zapravo nije niti postojala, ali prethodne godine je njen muž ispravio tu "sitnicu" i dao promijeniti Ustav. Jer kao što je Ilham na položaju predsjednika naslijedio svog oca Hajdara, tako dinastija treba ostati na vlasti –arem dok njihova djeca ne stasaju (dvije kćerke i sina koji opet nosi djedovo ime).

Da se nešto potpiše...

Predsjednik Rusije se u Azerbejdžanu doista može osjećati kao kod kuće jer je i režim predsjednika Alijeva "doista na izuzetnoj razini korupcije i nadzora gospodarstva državnom elitom – to u dijelu svijeta u kojima te stvari nisu neuobičajene", izjavio je bivši veleposlanik SAD u toj zemlji, Richard Kauzlarich. Još 2012. ga je udruga Organized Crime and Corruption Reporting Project proglasila "najkorumpiranijim čovjekom na svijetu", a ta tradicija se nastavlja. Također i u institucijama EU i državama Europe, čak i Švedskoj.

Usprkos svemu tome, Azerbejdžan je sa svojim nalazištima nafte i plina važan i Europi – Rusiji. U tu zemlju je stiglo preko četiri milijarde dolara ruskih ulaganja u tamošnje gospodarstvo, a i predsjednik Putin je naglasio kako je u toj zemlji aktivno preko 1.270 firmi s ruskim kapitalom.

To prijateljstvo i partnerstvo se i ovom prilikom potvrdilo na pravi socijalistički-azijski način: potpisivanjem sporazuma i memoranduma uz zujanje kamera i brojne, državi lojalne novinare - policijski nadzor u Azerbejdžanu praktično drugih niti nema. Potpisano ih je ravno šest: od Memoranduma o razumijevanju između agencija za izvoz i ulaganja Azerbejdžana i Rusije pa do Sporazuma o suradnji u zaštiti biljaka.

Dragan Bursać: Odlična vijest za sve, Putin širom otvorio vrata za preseljenje u Rusiju!

Putin mirotvorac

Ali niti ovom prilikom Azerbejdžan nije potpisao pristup takozvanoj Putinovoj uniji – euroazijskom gospodarskom savezu jer Alijev i dalje želi balansirati i imati koristi i od Rusije, Turske, muslimanskog svijeta i Zapada. Toj Uniji teoretski pripada i Armenija, ali nakon prošlogodišnjeg napada Azerbejdžana na tu zemlju kako bi „zaštitila svoje stanovništvo" u sada okupiranom Gorskom Karabahu –sprkos prisutnosti ruskih snaga na tom području, Putin nipošto ne bi doživio toliku dobrodošlicu i u Erevanu. Štaviše: Armenija je u međuvremenu prihvatila nadležnost Međunarodnog kaznenog suda koji je raspisao potjernicu za Vladimirom Putinom zbog otmice ukrajinskih mališana s okupiranih područja.

Ipak, u Bakuu se i Putin osvrnuo na mirovne pregovore između Azerbejdžana i Armenije koji se ne pomiču s mjesta: "Ako mi nešto možemo učiniti da Azerbejdžan i Armenija postignu mirovni sporazum i da dođe kraj sporu oko državne granice, naravno da ćemo to rado učiniti", izjavio je predsjednik Rusije. No o ratu kojeg Rusija vodi u Ukrajini kod Alijeva nije bilo ni riječi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak