Putin upozorio: 'Možete li samo zamisliti da uzvratimo, šta će se dogoditi u cijeloj Europi?'

10
Radiosarajevo.ba
Putin upozorio: 'Možete li samo zamisliti da uzvratimo, šta će se dogoditi u cijeloj Europi?'

Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je u četvrtak, 5. septembra, novo nuklearno upozorenje nakon navodnog ukrajinskog napada na nuklearnu elektranu u ruskoj pograničnoj regiji Kursk.

Putin je, podsjećamo, 22. augusta rekao da su ukrajinske snage pokušale napasti nuklearnu elektranu Kursk (NPP) otkako su pokrenule upad u regiju 6. augusta. Sljedećeg dana iste je informacije, "pozivajući se na svoje izvore", podijelila i ruska državna novinska agencija TASS.

Govoreći na ekonomskom forumu u Vladivostoku u četvrtak, Putin je utvrdio da su ukrajinski napadi na nuklearnu elektranu Kursk - "opasni teroristički napadi".

Demirović uživo u kamere BHT-a o Bajraktareviću rekao iskreno šta misli i sve ostavio u šoku

"Možete li samo zamisliti da uzvratimo, šta će se dogoditi u cijeloj Europi?!", rekao je Putin.

Nuklearna elektrana Kursk nalazi se oko 40 kilometara zapadno od grada Kurska i približno 110 kilometara od granice s Ukrajinom. BBC je 11. augusta izvijestio o tome kako se čini da Rusija gradi novu obranu oko nuklearne elektrane.

Neki ruski vojni blogeri, uključujući ratnog izvjestitelja Aleksandra Sladkova, tvrdili su u prvim danima upada da ukrajinske snage planiraju preuzeti kontrolu nad nuklearnom elektranom.

Nema dokaza koji bi sugerirali da Ukrajina namjerava zauzeti nuklearnu elektranu, iako je šef UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi nakon posjeta postrojenju 27. augusta utvrdio da na lokaciji postoji "opasnost od nuklearnog incidenta".

Odvojeno u četvrtak, Aleksej Lihačov, čelnik ruske agencije za atomsku energiju Rosatom, rekao je novinarima na Istočnom gospodarskom forumu da Rusija razmatra gašenje nuklearne elektrane, piše Jutarnji.

Istraživački centar Royal United Services Institute (RUSI) sa sjedištem u Londonu utvrdio je u analizi objavljenoj 30. augusta da Rusija "nastoji iskoristiti strahove vezane uz nuklearnu sigurnost tako da širi neutemeljene tvrdnje da je nuklearna elektrana Kursk u opasnosti od Ukrajinaca i njihovih napada".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak