Putin paranoičan: Njegova luksuzna vila sravnjena sa zemljom, ruska javnost nije bila obaviještena

3
Radiosarajevo.ba
Putin paranoičan: Njegova luksuzna vila sravnjena sa zemljom, ruska javnost nije bila obaviještena

Ruski nezavisni novinski portal Proekt izvijestio je u ponedjeljak, 7. oktobra, da je srušena ljetna rezidencija ruskog predsjednika Vladimira Putina, poznata kao Bočarov ručej (bos. Bočarov potok), u Sočiju, Krasnodarski kraj.

Proekt navodi da je Putin počeo izbjegavati Soči i ovaj kraj još prošle godine, nakon što su dronovi počeli intenzivnije napadati tu regiju. Navodno su ga napadi na ciljeve u Sočiju i Gelendžiku, obalnom gradu blizu luke Novorosijsk, uplašili. Ipak, Proekt ističe da su Putinove palače zaštićene sofisticiranim sistemima protuzračne odbrane.

Bočarov ručej je uništen u razdoblju od februara do marta 2024. godine.

Njemačka policija koristila tenk da uhapsi muškarca: Nije slušao naredbe jer ne priznaje državu

Proekt se zapitao zašto je luksuzna rezidencija naprasno uništena kada je renovirana prije 10 godine. "Odgovor je, vjerovatno, očit... zbog napada dronovima. Ruski predsjednik Vladimir Putin boji se boraviti na crnomorskoj obali Krasnodarskog kraja", utvrdio je Proekt. "Putin je 2023. osjetio prijetnju za svoju sigurnost i uplašio se. Osoba koja ga poznaje potvrdila je da se ruski predsjednik boji letjeti južno", napisao je Proekt.

Nagađa se da je Putin srušio Bočarov ručej kako bi na istom mjestu sagradio novu i još luksuzniju palaču. Nagađa se i da bi mogla sadržavati sigurnije bunkere.

Proekt navodi da ruskoj javnosti nije rečeno da je srušen Bočarov ručej jer se Putinove rezidencije nalaze na zaštićenim područjima.

Proekt piše da je Putin u Bočarevom ručej godišnje provodio po 30 dana. Navodi se da je ruski predsjednik upravo tamo bio za vrijeme pandemije koronavirusa SARS-CoV-2, prenosi The Moscow Times.

Osim što u Bočarevom ručeju nije bio od marta, Proekt piše da je Putin odustao i od tradicionalne proslave rođendana svoje navodne dugogodišnje partnerice, bivše ruske gimnastičarke Aline Kabajeve. Njih su dvoje njene rođendane obično slavili na obali Crnog mora.

Bočarov ručej je sagrađen 1955. godine, projektirao ga je sovjetski arhitekt armenskog podrijetla Miron Mrežanov, piše Daily mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak