Putin naredio novu mobilizaciju, traži da se regrutuje 133.000 novih vojnika

7
Radiosarajevo.ba
Putin naredio novu mobilizaciju, traži da se regrutuje 133.000 novih vojnika

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je regrutaciju 133.000 novih vojnika u jesenskoj regrutaciji koje počinje 1. oktobra i traje do kraja godine, a prema tvrdnjama čelnika ureda za regrutaciju, vojnici neće ići na ratišta u Ukrajinu.

Dekret Kremlja, objavljen u ponedjeljak ruskim državnim novinama Rossiyskaya Gazeta, poziva na izvršenje mobilizacije građana "u dobi od 18 do 30 godina, koji nisu u rezervi i podliježu vojnoj obavezi u skladu sa saveznim zakonom (…) u iznosu od 133.000 ljudi", prenosi Hina.

Šef ruskog ureda za regrutaciju, viceadmiral Vladimir Tsimlyansky, izjavio je da uslovi za regrutaciju ostaju isti – 12 mjeseci služenja u vojnim jedinicama u Rusiji.

Jesenji dan u Sarajevu: Pogledajte ko uživa u sunčanim trenucima

"Želio bih napomenuti da vojni obaveznici neće biti pozvani za učešće u specijalnoj vojnoj operaciji u novim regijama", citirao je list riječi ruskog viceadmirala.

Rusija rat u Ukrajini, koji je započela agresijom u februaru 2022., naziva specijalnom vojnom operacijom. Kijev i njegovi saveznici to nazivaju brutalnom agresijom i ničim izazvanim, imperijalističkim pokušajem otimanja zemlje. U potezu koji je osudio veći dio zapadnog svijeta, Rusija je anektirala dijelove jugoistočne Ukrajine krajem 2022., nazivajući tu zemlju "novim regijama", podsjeća Reuters.

Strah od rasta Putinovih apetita: 'Moguća invazija na tri NATO zemlje. Oružje je skriveno u enklavi'

Navodeći sve veće prijetnje na zapadnim granicama Rusije, Putin je u septembru naredio da se ruska vojska poveća za 180.000 vojnika, na 1,5 miliona aktivnih vojnika, što bi je učinilo drugom po veličini u svijetu nakon kineske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak