Prvi Turčin na čelu skupštine Vijeća Evrope

Radiosarajevo.ba
Prvi Turčin na čelu skupštine Vijeća Evrope
Cavusoglu, boravio u BiH kao izvjestitelj VE u septembru 2009 (Reuters)

Turski parlamentarac Mevlut Cavusoglu izabran je u ponedjeljak u Strasbourgu za predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Cavusoglu, koji je prvi turski parlamentarac na čelu PS VE, zamijenit će Španca Luis Maria de Pucha.

"Ponosan sam što sam prvi Turčin koji će predsjedavati ovom skupštinom", rekao je Cavusoglu dodajući kroz šalu da je "također najmlađi (predsjednik) sa najmanje kose". Pozvavši parlamentarce na minut šutnje za žrtve zemljotresa na Haitiju, Cavusoglu je također osudio terorizam, prenose agencije.

"Osjećamo se Evropljanima više nego ikada", rekao je Cavusoglu ističući da je "Turska već dva milenija most između evropskih naroda". Cavusoglu koji je bio i jedini kandidat za predsjednika PS VE, biće na toj funkciji naredne dvije godine.

Rođen 5. februara 1968. u Alanji, Cavusoglu je jedan od osnivača vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP). Od 2007. predvodi parlamentarnu delegaciju Turske u PS VE. Član PS VE od 2003, Cavusoglu je bio izvjestilac za nestale tokom sukoba na Balkanu kao i predsednik komisija za ekonomska pitanja i za migracije i izbjeglice, pišu E-novine.

Od septembra 2009. godine, Cavusoglu je, zajedno s Fincem Kimmom Sasijem, boravio u Bosni i Hercegovini, u svojstvu izvjestitelja PS VE, i upravo je stanje u Bosni i Hercegovini jedna od tema današnjeg i sutrašnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak