Prvi put: Ambasada BiH u Kanadi obilježila 11. juli Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Prvi put: Ambasada BiH u Kanadi obilježila 11. juli Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Jednoglasno usvojenom Rezolucijom Kanadskog parlamenta 11. juli se još od 2010. godine komemoriše kao Kanadski dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je nedavno proglasila 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

U ime otpravnice poslova u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ottawi Daniele Čolić na spomen obilježju žrtvama genocida u Srebrenici u kanadskom gradu Windsoru položen je buket cvijeća sa natpisom:

"U spomen na žrtve Srebrenice. Daniela Čolić, otpravnica poslova. Ambasada Bosne i Hercegovine u Ottawi".

Obišli smo lokacije gdje se prodaju ulaznice za europsku utakmicu FK Sarajevo: Evo šta smo snimili

U pismu koga je Institut za istraživanje genocida Kanada dobio od Ambasade Bosne i Hercegovine u Otavi, potpisanog od otpravnice poslova Daniele Čolić piše:

"Danas je 1. juli. Dan kada šutimo. Dan kada se sjećamo. Dan kada odajemo počast svim žrtvama genocida u Srebrenici. Obilježavanje 29. Godišnjice genocida danas ima poseban značaj za sve žrtve i njihove obitelji. Kao što je poznato 23. maja ove godine, Generalna skupština UN-a je usvojila Rezoluciju kojom je ovaj dan proglašen 'Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995'. Danas, najmanje što svi možemo uraditi je njegovati kulturu sjećanja i učiti našu djecu da poštuju i uvažavaju sve ljude bez obzira na ime, vjeru i naciju.
Da ono čemu ih učimo na taj način mi pomažemo da zajedno grade bolji svijet. Institutucionalizacija i memorizacija kulture sjećanja na počinjen genocid u Srebrenici je ključ naše zajedničke težnje za boljim, tolerantnijim i pravednijim svijetom. Da se više nikada i nikome ne ponovi".

Dočekale ih suze i molitve: Tabuti s posmrtnim ostacima 14 žrtava genocida stigli u Potočare

"Postupak otpravnice poslova u Ambasadi Bosne i Hercegovine Daniele Čolić je značajna ne samo zbog toga što je to prvo javno odavanje počasti žrtvama genocida u Srebrenici i prvo javno oglašavanje od strane Ambasade Bosne i Hercegovine u Kanadi, već i zbog toga što aktuelni ambasador Aleksandar Bogdanić koji dolazi iz bosanskohercegovačkog entiteta RS smatra centralnu kanadsku komemoraciju povodom 29. godišnjice od genocida u Srebrenici privatnom komemoracijom odbijajući bilo kakvu mogućnost dolaska predstavnika Ambasade na komemoraciju.

Na taj način ambasador negira genocid u Srebrenici, vrijeđa žrtve genocida u Srebrenici, ponižava jednoglasno usvojene rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, ponižava rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici  i ne izvršava upute Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o obilježavanju 11. jula.

Bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi i mnogi Kanađani prijatelji Bosne i Hercegovine i prijatelji istine i pravde o genocidu u Srebrenici se zahvaljuju otpravnici poslova u Ambasadi Bosne i Hercegovine Danieli Čolić.

Kanadske komemoracije o genocidu u Srebrenici nisu osvetničke, nasilne, primitivne, one su vrhovni humani, ljudski čin koje treba poštovati ambasador Bosne i Hercegovine u Kanadi.

Podsjećamo ambasadora da su genocid nad Bošnjacima presudili najviši sudovi Ujedinjenih nacija, Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju. Te sudske presude više nikada i niko ne može izbrisati iz historije čovječanstva. Zbog toga svi treba da poštuju pravosnažne presude sudova Ujedinjenih nacija, pogotovo bosanskohercegovačke diplomate.

Kanada je protiv sistematskog negiranja i veličanja genocida. Cilj Centralne kanadske komemoracije o genocidu u Srebrenici je educirati kanadsku i globalnu zajednicu o strašnim posljedicama genocida i naglasiti kritičnu važnost priznanja genocida", Institut za istraživanje genocida Kanada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak