Pronađena tijela alpinista na Mont Blancu: Par iz Italije 'vječno zaspao' u zagrljaju

0
Radiosarajevo.ba
Pronađena tijela alpinista na Mont Blancu: Par iz Italije 'vječno zaspao' u zagrljaju

Francuski spasioci pronašli su tijela četvero alpinista koji su nestali u subotu, 7. septembra, blizu vrha planine na francuskoj strani Mont Blanca.

Riječ je o dvoje italijanskih i dvoje južnokorejskih planinara koji su zapeli na 4700 metara zbog lošeg vremena, a preminuli su od hipotermije.

"Ne vidimo ništa, molimo, pomozie nam, smrznut ćemo se uskoro", bile su njihove posljednje riječi i apel koji su uputili spasiocima. Nakon dojave spasioci su odmah krenuli u akciju spašavanja, ali loši vremenski uvjeti, koji su postajali sve gori, omeli su ih. Do sirotih planinara nisu mogli doći ni helikopterom. 

Pred Kongresom svjedočio diplomata koji je predložen za ambasadora SAD u BiH: Spominjao i Dodika

Kada su se napokon probili, pronašli su tijela, a prizor italijanskih alpinista spasioce je dirnuo do suza. Andrea Galimberti i Sara Stefanelli pronađeni su zagrljeni i izgledali su kao da spavaju, piše italijanski mediji.

Osim njih, stotinjak metara dalje izvađena su tijela još dvojice južnokorejskih penjača. I oni su nestali na planini prošle subote nakon što ih je iznenadilo loše vrijeme na velikoj nadmorskoj visini.

Mont Blanc (tal. Monte Bianco), planinski masiv i najviši vrha Alpa, je sa svojih 4809 metara najviši u zapadnoj Europi. Mont Blanc je smješten u Alpama, masiv leži uz francusko - italijansku granicu, a doseže do Švicarske. Prostire se oko 40 km jugozapadno od Martignya u Švicarskoj, i ima maksimalnu širinu od 16 km. Sam vrh se nalazi na francuskom teritoriju, piše Direktno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak