Pripreme za suđenje stoljeća u Italiji: Gratteri protiv najmoćnijeg mafijaškog klana

Hina
Pripreme za suđenje stoljeća u Italiji: Gratteri protiv najmoćnijeg mafijaškog klana

Nakon godina istraživanja, gomile dokaza i stotina osumnjičenih, hrabri talijanski tužitelj Nicola Gratteri priprema se za historijsku sudsku bitku protiv moćnog mafijaškog klana 'Ndranghete.

Preliminarna saslušanja protiv članova te kriminalne organizacije počela su u petak u italijanskoj prijestolnici, u slučaju kakav nije viđen od "Maxiprocessa" protiv sicilijanske Cose Nostre sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka.

Gratteri, 62-godišnjak koji je protekle tri decenije pod policijskom zaštitom, nada se da će poslati više od 450 osumnjičenih mafijaša u zatvor zbog iznuđivanja, pranja novca, otmica, krijumčarenja droge i 'vendette'.

"To je rat", rekao je agenciji France Presse nedugo prije prvog saslušanja u Rimu u slučaju protiv jedine talijanske mafijaške skupine koja je proširila krakove na sve kontinente.

"Govorimo o nasilju, o smrti", dodao je tužitelj kojem je sjedište u južnom talijanskom gradu Catanzaru, uporištu 'Ndranghete koja mu konstantno prijeti smrću.

Opisujući taj slučaj "historijskim", Grattari vjeruje da je to najvažnija pravna bitka u Italiji od procesa "Maxi" koji je završio pritvaranjem stotina članova Cose Nostre.

To je suđenje bilo obilježeno nasiljem. Godine 1992. ubijen je najpoznatiji istražni sudac Giovanni Falcone, njegova supruga i trojica policajaca koja su ga čuvala.

Kad se završe formalnosti u Rimu te se dovrši izgradnja utvrđene sudnice u Kalabriji, proces će se preseliti u tu talijansku južnu regiju. Očekuje se dolazak više od 600 pravnika i 200 stranaka.

Najmoćniji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak