Elvis Hodžić: Građani ne smiju biti taoci mafijaških obračuna u Sarajevu

J. Ćebo
Elvis Hodžić: Građani ne smiju biti taoci mafijaških obračuna u Sarajevu
Screenshot / Elvis Hodžić o sve češćim napadima

Pod automobilom koji je bio u podzemnoj garaži u sarajevskom naselju Nova Otoka, protekle sedmice aktivirana je eksplozivna naprava. Prema onome što se moglo vidjeti na mjestu događaja, vozilo je potpuno uništeno, a oštećeni su i drugi automobili kao i susjedne garaže. 

Povodom sve češćih bombaških napada u ovom sarajevskom naselju, za portal Radiosarajevo.ba govorio je zamjenik Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo Elvis Hodžić koji je naglasio da građani ne smiju biti taoci mafijaških obračuna koje treba pod hitno zaustaviti.

Apel je uputio na policijske snage da urade sve potrebne radnje kako bi osigurali trajnu sigurnost u ovom naselju. 

Za naš portal je kazao kako će na prvoj narednoj sjednici tražiti da se uvede protokol u Mjesne zajednice kojim će se obavezati stanodavci da Mjesnim zajednicama kojima pripadaju i policijskoj upravi dostave podatke o stanarima, odnosno zakupcima stanova.

„Veliki je broj onih koji iznajmljuju stanove u ovom naselju - MZ nemaju podatke o onima koji tu žive, a povod za ovakve napade su očigledno lične prirode i tiču se upravo nekog pojedinca. Ovakvom bazom podataka bi se prevenirali oblici organiziranog kriminala i eventualnog terorističkog djelovanja na području naše općine...", napisao je ranije na svom Facebook profilu Hodžić.

Zanimalo nas je koliko smo kao građani izloženi opasnostima zbog ličnih obračuna?

„Građani jesu izloženi i kao što znate ovo nije prvi napad na ovaj i slične kvartove.
Nova naselja i jesu u principu najviše afektirana jer su pogodna za establiranje svih vrsta organiziranog kriminala. Stanari se ne poznaju i niko se ne osjeća dovoljno domaćinom, tako da izostaje reakcija i nema komunikacije tamo gdje bi trebala biti. Protokol o kojem sam pisao je od krucijalnog značaja sa svakog aspekta sigurnosti. Dakle to se mora uspostaviti“, rekao je Hodžić.

Poznato je da policijskih službenika nema u dovoljnom broju i to je, smatra Hodžić, nedopustivo i mora se pod hitno promijeniti.

Mišljenja je da bi sinergija ovakve baze i dovoljnog broja policajaca sigurno dala pozitivne i evidentne pomake na ovom polju.

„Susrećemo se sa nedovoljnim brojem policijskih službenika i o tome smo već odavno upoznati, kako od načelnika policijske uprave gospodin Idriza Efendića tako i od resornog ministarstva. Na kraju taj problem je u više navrata istakao i uvaženi ministar Aljoša Čampara“, istaknuo je za portal Radiosarajevo.ba Hodžić.

Napominje kako je naselje Dobrinja nakon nekih strateških poteza postalo najsigurnije naselje u Općini Novi Grad i to je poruka da se može ako se ima ispravan pristup problemu.

Što se tiče nekontroliranog kretanje migranata, Hodžić naglašava da je to poseban i veliki problem te da treba, osim na državnom, pokrenuti i kantonalno pitanje.

„Bez formiranja posebne jedinice pri MUP-u, koja bi radila isključivo na tom zadatku kako preventivno tako i represivno, neće biti dobrih rezultata. Mislim na preveniranje kriminalnih radnji od strane takvih skupina. Oni sada prodaju maramice i to je već jedan oblik organizacije. Dobro poznaju grad i umreženi su, a vrlo lako se mogu prebaciti na nešto drugo i niko ih za sada ne ometa. Građani imaju pravo da traže veći stepen sigurnosti i mora se reagirati“, dodaje Hodžić.

Na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba zamjenik Predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo Elvis Hodžić napominje da sigurnost košta kao i svugdje u svijetu te da to ne smije biti ni prepreka niti izgovor da nemamo novca.

Na kraju, sigurnost je preduvjet za društveno-ekonomski razvoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije