Preko 80 zemalja na konferenciji o Afganistanu

Radiosarajevo.ba
Preko 80 zemalja na konferenciji o Afganistanu

Danas je u Hagu počela jednodnevna međunarodna konferencija o Afganistanu, na kojoj učestvovuju predstavnici više od 80 zemalja svijeta, između ostalih i afganistanski susjedi: Iran, Pakistan, kao i Kina.

Konferenciju su otvorili generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i afganistanski predsjednik Hamid Karzai. Američki državni sekretar Hillary Clinton rekla je da se konferencija fokusira na pogoršanu situaciju u Afganistanu čije je rješenje ključno za put naprijed.

Clintonova je dodala da vlada Afganistana mora biti legitimna i zaraditi poštovanje afganistanskog naroda.

"To zahtijeva otvorene, slobodne i poštene izbore. To se jedino može desiti uz jaku podršku međunarodne zajednice", rekla je Clintonova, dodavši kako će Sjedinjene Države odvojiti 40 miliona dolara za pomoć predstojećim izborima u Afganistanu.

Neposredno pred Konferenciju u Hagu, Sjedinjene Države su objavile novu strategiju za Afganistan.

"Naša strategija mora odgovoriti izazovima u Afganistanu i Pakistanu. Ona mora uključiti vojne i civilne aktivnosti. Afganistanska budućnost na kraju zavisi od afganistanskog naroda i njihove izabrane vlade", rekla je Clintonova.

U svom pozdravnom govoru, afganistanski predsjednik Hamid Karzai je rekao da se ponosi onim što je njegova zemlja do sada postigla uz međunarodnu pomoć.

"Zemlja koja je prije sedam godina bila izolovana, potlačena tiranskim režimom i nasiljem međunarodnih terorista, zabačena u nekom dalekom kutu svijeta - sada je punopravna članica medjunarodne zajednice i pouzdano korača prema demokraciji i vladavini prava", rekao je Karzai.

Sjedinjene Države su podržale poziv afganistanske vlade na pomirenje sa nekim pripadnicima Talibana i al-Qaide.
"Ovo je kritična godina za Afganistan. To smo govorili i ranije, ali se ova godina razlikuje, sada postoji stvarni potencijal za konkretan napredak u važnim područjima - od borbe protiv nezakonite proizvodnje opijuma do većeg uzgoja tradicionalnih poljoprivrednih kultura, borbe protiv organiziranog kriminala i unaprijedjenja regionalne ekonomske suradnje", rekao je generalni sekretar UN-a, Ban Ki-moon.

VOA/radiosarajevo.ba



Iranski predstavnik je rekao da je njegova zemlja spremna pomoći borbu protiv trgovaca drogom i obnovu Afganistana.



"Prisustvo inostranih vojnika nije unaprijedilo stanje u toj zemlji i čini se da će se povećanje njihovog broja pokazati neefikasnim. Vojna pomoć treba biti usmjerena na trening afganistanske policije i armije, i ne mješati se u proces izgradnje vlade." , kazao je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova, Mehdi Akhundzadeh.



Predsjednik Barack Obama je u petak rekao da će u Afganistan poslati 4 hiljade stručnjaka za trening afganistanskih snaga sigurnosti, uz ranije najavljeno vojno pojačanje od 17 hiljada vojnika. Amerikanci čine više od polovine, od ukupno oko 70 hiljada inostranih vojnika u Afganistanu.



Generalni sekretar NATO-a, Jaap de Hoop Scheffer je zatražio od Evrope da učini više, jednostavno rekavši da ovo ne bi trebao biti samo rat američkog predsjednika Baracka Obame. O Afganistanu će biti riječi i na summitu NATO-a sljedeće sedmice na Francusko-Njemačkoj granici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak