Pravi test snage njemačkih desničara: Izbori u ovoj pokrajini će reći mnogo toga

0
Radiosarajevo.ba
Pravi test snage njemačkih desničara: Izbori u ovoj pokrajini će reći mnogo toga

Izbori za parlament pokrajine Saksonija 1. septembra bit će važan test stvarne snage desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

Ankete nagoveštavaju tijesnu trku AfD i konzervativnih demohrišćana (CDU), bez ikog drugog u široj okolini.

Prema istraživanju Inse za današnja izdanja regionalnih dnevnika, AfD vodi sa 32 posto podrške, ispred CDU sa 29. Na treće mesto se, sa 15 posto, probila još nova ljevičarsko-populistička partija Savez Sara Vagenkneht (BSW).

Liga prvaka: Dinamo došao nadomak grupne faze, Zvezda u zaostatku nakon prvog meča play-offa  

Sve ostale stranke, uključujući i socijaldemokrate (SPD) kancelara Olafa Scholza, morat će da strijepe hoće li uopšte preskočiti izborni prag od pet posto.

Sadašnji koalicioni partneri CDU u vladi Saksonije, SPD i Zeleni, koji su isto dio savezne vlade, bili su na tih kritičnih pet posto. Isto toliko ima i partija Ljevica.

Sabotaža vodovoda u Njemačkoj? Izdato saopštenje stanovnicima Kolna

Najmanja stranka Scholzove koalicije, liberalna FDP, ima dva posto podrške i skoro izvijesno će ponovo ostati pred vratima pokrajinskog parlamenta. Slobodni birači (Freie Wähler) u anketi stoje na četiri posto i još mogu da se nadaju osvajanju poslaničkih mjesta.

Pritom, AfD može da bude sigurna da će osvojiti najmanje 27 posto glasova. Toliko je ispitanika anketarima reklo da se definitivno odlučilo da glasa upravo tako. Siguran glas za CDU sada najavljuje 23 posto ispitanika.

AfD, dakle, trenutno ima najširu podršku, ali se, uz Zelene, istovremeno suočava sa najširim odbijanjem birača. Naime, 57 posto ispitanika je reklo da im je nezamislivo da zaokruže broj ispred liste Zelenih, a 46 posto je to reklo za AfD.

Njemačka: Mlada prevarantkinja iz BiH presreće udovice po grobljima

U prethodnom izdanju ankete, dve sedmice ranije, CDU je bila prva sa 34 posto podrške, ispred AfD sa 30. SPD i Zeleni su bili na po šest, a Ljevica na četiri posto.

Insa je za istraživanje 5-12. augusta anketirala oko 1.500 građana sa pravom glasa.

Izbore istog dana održava i Tirnigen, a tri sedmice kasnije i treća pokrajina na istoku Njemačke, Brandenburg. U Tirignenu, prema Politbarometru televizije ZDF od prošle sedmice, AfD je ubedljivo vodila ispred CDU i BSW.

Ti izbori nisu bitni samo jer će uoči glasanja za Bundestag u septembru 2025. godine proveriti stvarni stepen zaokreta barem dijela birača, nezadovoljnih stanjem u Njemačkoj, ka desničarima i populistima.

Bitno je i što ti izbori postepeno menjaju sistem Bundesrata, doma pokrajina u njemačkom parlamentu. Mada Bundestag ima najveću zakonodavnu snagu, i gornji dom parlamenta može da utječe na zakone, piše DPA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak