Povjerenik Daimagüler: 'Sjećanje na istrebljenje Sintija i Roma ne smije biti u političkom vakumu'

1
Radiosarajevo.ba
Povjerenik Daimagüler: 'Sjećanje na istrebljenje Sintija i Roma ne smije biti u političkom vakumu'

U petak, 2. augusta, će biti 80 godina otkako su nacisti u Auschwitzu pogubili posljednjih 4.300 Sintija i Roma. Mračna godišnjica podsjeća i podstiče na akciju protiv mržnje, ocijenio je povjerenik njemačke vlade za pitanja Roma Mehmet Daimagüler.

Daimagüler je zatražio konkretne mjere za poboljšanje uslova za Rome, potomaka žrtava nacista koji u Njemačkoj, prema njegovim riječima, generacijama žive uz minimum tolerancije.

"Ti ljudi moraju dobiti šansu da ovdje, u Njemačkoj, grade život," saopštio je povjerenik.

Bursać: Pokojni Milorad Dodik!

Europa zbog istrebljenja posljednjih Roma u Auschwitzu 2. augusta obilježava Dan sjećanja na istrebljenje Sintija i Roma. "Sjećanje ne smije da prođe u državnom političkom vakuumu", upozorio je Daimagüler.

Zločini prošlosti, dodao je, upozoravaju i diktiraju odlučno postupanje protiv desničarenja i svih oblika rasizma današnjice.

On je ukazao da narodi Sinti i Roma svakodnevno žive pod prijetnjom nasilja i pod diskriminacijom. Upitno je i šta vlasti rade da to promijene, piše dpa.

"Hiljade Roma, ponekad decenijama u Njemačkoj žive samo jer ih neko trpi. Svi oni su potomci žrtava genocida," naveo je Daimagüler.

"Prihvatanje obaveze podsjećanja na genocid je i prihvatanje obaveze prema tim ljudima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak