Potpisan sporazum o jačanju granične sigurnosti između Iraka i Irana

0
Fena
Potpisan sporazum o jačanju granične sigurnosti između Iraka i Irana

Irak i Iran potpisali su danas sporazum o jačanju granične sigurnosti, što je potez za koji su irački dužnosnici rekli da prvenstveno ima za cilj jačanje granice s iračkom kurdskom regijom, gdje Teheran tvrdi da naoružani kurdski disidenti predstavljaju prijetnju njegovoj sigurnosti.

Zajednički sigurnosni sporazum uključuje koordinaciju u "zaštiti zajedničkih granica između dviju zemalja i konsolidaciju saradnje u nekoliko sigurnosnih područja", stoji u saopćenju iz ureda iračkog premijera, javlja Reuters.

Sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Shamkhani potpisao je ugovor s iračkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Qasimom al-Arajijem, u prisustvu iračkog premijera Mohammeda al-Sudanija, saopćio je ured premijera.
 
"Prema potpisanom sigurnosnom sporazumu, Irak se obvezuje da neće dopustiti naoružanim skupinama da koriste svoj teritorij u regiji iračkih Kurda za pokretanje bilo kakvih napada preko granice na susjedni Iran", rekao je irački sigurnosni dužnosnik koji je prisustvovao potpisivanju.
 
Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian, govoreći u Teheranu, rekao je da je "trenutni Shamkhanijev put u Irak planiran još prije četiri mjeseca i da je usredotočen na pitanja vezana uz naoružane skupine u sjevernom Iraku". Islamska republika Iran ni na koji način neće prihvatiti prijetnje s iračkih teritorija, dodao je.

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak