Poslodavci se vraćaju trendu iz 70-ih: Uz veliku povlasticu žele naći radnike

1
Radiosarajevo.ba
Poslodavci se vraćaju trendu iz 70-ih: Uz veliku povlasticu žele naći radnike

Ono što je bilo vrlo traženo 1970-ih danas se ponovno vraća u modu. Sve više poslodavaca uz Njemačkoj sada uz posao nudi najam stana. U vrijeme nedostatka stambenog prostora, poslodavci na ovaj način žele doći do kvalificiranih radnika.

U nastojanju da privuku i zadrže radnu snagu, kompanije u Njemačkoj sve češće nude stanovanje kao dio radnog ugovora, s obzirom na izazove na stambenom tržištu. Lanac supermarketa, hoteli i bolnice aktivno traže načine kako bi riješili problem nedostatka stambenog prostora za svoje zaposlenike.

Primjerice, lanac supermarketa traži voditelja tima za tržište u Westerlandu na Syltu, popularnom njemačkom otoku. Pronaći povoljan stan na otoku na vrijeme gotovo je nemoguće, stoga kompanija nudi "jeftin poslovni stan" kao dio probnog radnog ugovora.

Oglasila se policija o ubistvu žene u Gradačcu

Hoteli na otoku Sjevernog mora također nude "smještaj i obroke" za svoje recepcionare, dok bolnice obećavaju pomoć u pronalaženju smještaja novim medicinskim sestrama.

Čak i u Frankfurtu, kompanije koje zapošljavaju osoblje za čišćenje nude obiteljske stanove kao način privlačenja radne snage. Također, udruženje hotela i restorana planira osnovati spavaonice za osoblje koje se obučava u nerentabilnim hotelima u Hessenu.

Veće kompanije poput BASF-a i VW-a ne nude smještaj samo svojim zaposlenicima, već i radnicima ugovornih partnera, dok se i bolnice oslanjaju na stambeno zbrinjavanje radnika.

Ovaj trend podsjeća na procvat izgradnje stanova za radnike u 1970-ima, kada je izgrađeno oko 450.000 stanova za radnike. Međutim, danas je taj broj dramatično smanjen, što ukazuje na sve veći izazov nedostatka stambenog prostora za radnike u Njemačkoj, piše Fenix magazin

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak