Posljedni izvještaj: Lider Hamasa je još živ, ponovo uspostavio kontakt sa Katarom

2
Radiosarajevo.ba
Posljedni izvještaj: Lider Hamasa je još živ, ponovo uspostavio kontakt sa Katarom

Šef Hamasa i jedan od nalogodavaca 7. oktobra Yahya Sinwar ponovo se pojavio nakon što je odsustvovao iz komunikacijskih kanala Hammasa, što je dovelo do spekulacija da je ubijen, prema izvještaju koji prenose svjetski mediji. 

Sinwar je nastavio kontakt s Hamasovim pregovaračima u Kataru, izjavio je novinar Axiosa Barak Ravid .

Sinwar, čiji je status ostao nepoznat nakon što je nestao iz komunikacijskih kanala 22. septembra, ponovo se pojavio u ponedjeljak 7. oktobra kako bi razgovarao s Hammasovom delegacijom u Dohi.

Zbog Dana žalosti u BiH otkazani programi festivala MESS

Jedan od mozgova iza napada na Izrael čija je godišnjica danas, 7. oktobra, Yahya Sinwar ponovo se pojavio nakon izvještaja da je možda ubijen. Nedavno je visoki katarski diplomata rekao za Jerusalem Post da su izvještaji o direktnom kontaktu lažni i da su svi pregovarački napori vođeni preko visoke političke ličnosti Hammasa Khalila al-Hayaha.

Diplomata je pojasnio da se svi posrednički napori sprovode isključivo preko predstavnika Hamasove političke kancelarije u Dohi.  

Borrell upozorava: "Cijeli Bliski istok je na rubu potpunog požara"

Katarski zvaničnici su također ranije izvijestili da vjeruju da se Sinwar okružio taocima prije nego što se povukao. Prethodne spekulacije su govorile da je Sinwar možda ubijen jer dugo nije uspostavio kontakt sa zvaničnim kanalima.

N12 je javio da izvori upoznati s pregovorima o sporazumu tvrde da Sinwar nije u kontaktu jer je uvjeren da Izrael nije zainteresiran za postizanje sporazuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak