Poplave u Češkoj: Četiri osobe odnijela voda, još uvijek se traga za njima

1
Radiosarajevo.ba
Poplave u Češkoj: Četiri osobe odnijela voda, još uvijek se traga za njima

Broj mrtvih u centralnoevropskim zemljama u nedjelju je u porastu nakon što su dani jakih kiša izazvali široke poplave i prisilne evakuacije. Nekoliko zemalja srednje Evrope već je pogođeno teškim poplavama, uključujući Austriju, Češku, Poljsku i Rumuniju . Slovačka i Mađarska mogle bi biti sljedeće kao rezultat sistema niskog pritiska iz sjeverne Italije koji je od četvrtka izbacio rekordne padavine u regionu.

Poplave su odnijele šest života u Rumuniji i po jedan u Austriji i Poljskoj. U Češkoj su četiri osobe koje je odnela voda nestale, saopštila je policija.

Većina dijelova Češke je pogođena jer su vlasti proglasile najviša upozorenja od poplava na oko 100 mjesta širom zemlje. Ali situacija je bila najgora u dvije sjeveroistočne regije koje su zabilježile najveće padavine posljednjih dana, uključujući planine Jeseniky u blizini granice s Poljskom.

Tragedija potresla njemački nogomet: Mladom golmanu amputirana noga

U gradu Opavi, do 10.000 ljudi od oko 56.000 stanovnika zatraženo je da se preseli na viši nivo. Spasioci su čamcima prevezli ljude na sigurno u naselju koje je poplavila besna rijeka Opava.

"Nema razloga za čekanje," rekao je gradonačelnik Tomaš Navrátil Češkom javnom radiju. On je rekao da je situacija gora nego tokom posljednjih razornih poplava 1997. godine, poznatih kao "poplava stoljeća".

Alarmantno i dramatično u Austriji: Javio se Hurem Avdić, velike štete i na imovini naših ljudi

"Moramo se fokusirati na spašavanje života", rekao je premijer Petr Fiala za češku javnu televiziju u nedjelju. Njegova vlada je trebala da se sastane u ponedeljak kako bi procenila štetu.

Najgore "još nije iza nas", upozorio je premijer.

Predsjednik Petr Pavel zvučao je optimističnije, rekavši "očigledno je da smo naučili lekciju iz prethodne krize".

Hiljade drugih je takođe evakuisano u gradovima Krnov, koji je bio skoro potpuno poplavljen, i Češki Tešin. Rijeka Odra koja teče u Poljsku dostizala je ekstremne nivoe u gradu Ostravi i u Bohuminu, što je dovelo do evakuacije.

Ostrava, regionalni glavni grad, treći je po veličini češki grad. Gradonačelnik Jan Dohnal rekao je da će se grad u narednim danima suočiti sa velikim prekidima u saobraćaju. Skoro nijedan voz nije saobraćao u regionu.

Objavljen snimak kako bujica ruši kuću: U Poljskoj stanje prirodne katastrofe, oglasio se premijer

Gradovi i sela na planini Jeseniky, uključujući i lokalni centar Jesenik, bili su poplavljeni i izolovani zbog besnih voda koje su puteve pretvarale u rijeke. Vojska je poslala helikopter da pomogne u evakuaciji.

Gradonačelnica Jesenika Zdenka Blistanova rekla je češkoj javnoj televiziji da je nekoliko kuća u njoj i drugim obližnjim gradovima uništeno u poplavama. Veliki broj mostova i puteva je teško oštećen.

Oko 260.000 domaćinstava bilo je bez struje u nedjelju ujutro u cijeloj zemlji, dok je saobraćaj obustavljen na mnogim putevima, uključujući i glavni autoput D1. Vatrogasac je poginuo nakon što se "skliznuo na stepenicama" dok je ispumpavao poplavljeni podrum u gradu Tullnu, rekao je novinarima u nedjelju šef vatrogasne službe Donje Austrije Ditmar Fahrafellner.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak