Pomoć pred najteži period: Njemačka vojska Velikoj Britaniji donira 60 respiratora

Radiosarajevo.ba
Pomoć pred najteži period: Njemačka vojska Velikoj Britaniji donira 60 respiratora

Njemačka vojska donira Velikoj Britaniji 60 pokretnih respiratora nakon poziva za pomoć u vrijeme dok britanski National Health Service (NHS) nastoji nabaviti dovoljno opreme do vrhunca pandemije COVID-19, koja se u Velikoj Britaniji očekuje sredinom aprila.

Zvaničnici se trude da nabave respiratore na međunarodnom nivou jer ih proizvođači iz Velike Britanije nisu uspjeli proizvesti dovoljno na vrijeme.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva obrane potvrdio je Guardianu navode u Der Spiegelu, prema kojem će Bundeswehr u najkraćem mogućem roku poslati 60 komada opreme za spašavanje.

Trenutno NHS ima na raspolaganju oko 10.000 respiratora, ali Matt Hancock, sekratar za zdravstvo je rekao je da je potrebno još 18.000 kako bi se osiguralo da će biti dovoljno kapaciteta za sedam do 10 dana, kad se vjeruje da će broj slučajeva biti najveći.

Više od 480 respiratora stiglo je u Veliku Britaniju iz inostranstva od marta. Kupljene su ili darovane iz Kine, koja je isporučila 300, SAD, Njemačke, Švedske i Tajvana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak