Poljski ministar Sikorski: "Moramo im reći. Dok osjećamo Putinov dah, ne možemo im pomoći..."

3
Radiosarajevo.ba
Poljski ministar Sikorski: "Moramo im reći. Dok osjećamo Putinov dah, ne možemo im pomoći..."

Ministar vanjskih poslova Republike Poljske Radosław Sikorski upozorio je u ponedjeljak, 22. jula, ostale članice Europske unije da će se odnos između Starog kontinenta i Sjedinjenih Američkih Država promijeniti neovisno o tome ko će pobijediti na predsjedničkim izborima u Americi koji će se održati početkom novembra.

Sikorski je dodao da vjeruje da će SAD ostati strateški partner Europske Unije neovisno o tome ko će odnijeti pobjedu na izborima, kandidat Republikanske stranke Donald Trump ili kandidat Demokratske stranke, ko god on bio. Poljak je rekao da europske nacije moraju voditi više računa o svojoj odbrani jer će Washington nastaviti pomno promatrati Aziju. Naš je posao da američkim partnerima objasnimo da se nećemo moći baviti Azijom dok osjećamo rusku prijetnju, rekao je Sikorski, piše Politico.

Sikorski je spomenuto izrekao nedugo nakon što je aktuelni predsjednik SAD-a Joe Biden objavio da se neće kandidirati na nadolazećim izborima. Poljakovi komentari sugeriraju da Europska unija brine da će povratak Donalda Trumpa i ulazak njegovog kandidata za potpredsjednika J. D.-a Vancea u Bijelu kuću dovesti do smanjenja američkih ulaganja u Sjevernoatlantski savez te izolacionističke politike za koju se zalaže Vance.

Skok u Kazan: Titulu najboljeg odbranio Sarajlija Dino Bajrić

Iako Europa nedvojbeno strahuje od povratka Trumpa na mjesto predsjednika SAD-a, diplomati iz nekoliko europskih zemalja tvrde da okretanje Amerike ka Aziji nije nova pojava te da su za nju zaslužne i Demokratska i Republikanska stranka.

Sikorski je ministrima vanjskih poslova članica Europske unije u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu iznio svoje stavove o odnosu SAD-a i Unije. Poljak smatra da se europski lideri moraju prilagoditi na nadolazeću promjenu u odnosu s Washingtonom te da zajedno moraju raditi na tome da se promijeni negativna percepcija odnosa Europe i Amerike koju prvenstveno propagira Republikanska stranka i njezin lider Donald Trump.

Sikorski smatra da europski lideri moraju srušiti tezu da trgovinski partneri iskorištavaju Ameriku. Poljak dodaje da Bruxelles i Washington moraju javnosti objasniti zašto je odnos SAD-a i EU-a dobar za obje strane, što u ekonomskom, što u strateškom smislu. Sikorski smatra da će Rusija pobijediti u ratu s Ukrajinom i hibridnom ratu sa Zapadom ako Amerikance uspije uvjeriti da angažman američke vojske u Europi nema smisla te ih motivirati da se usprotive slanju pomoći Ukrajini. Poljski je ministar rekao da političari trebaju paziti kako o Rusiji govore mladima koji o Sovjetskom Savezu ne znaju mnogo. Konačno, Sikorski je pozvao europske institucije da se jave američkim političarima i uvjere ih da Amerika može profitirati od saveza s europskim zemljama.

Dok je ministar vanjskih poslova Republike Poljske Radosław Sikorski upozoravao svoje europske kolege da će se odnos između Amerika i Europe u studenom promijeniti, njemačka ekonomistica Isabel Schnabel, članica Izvršnog odbora Europske središnje banke, rekla je da je potpredsjednica SAD-a i favoritkinja za kandidatkinju Demokratske stranke na predsjedničkim izborima Kamala Harris "nevidljiva" te da neće pobijediti.

Schnabel je rekla da je selekcijski proces Demokratske stranke "neuspješan". "Trebali su od samog početka graditi drugog kandidata. Ona nikada neće pobijediti na izborima. Mislim, to je beznadno. Uopće je ne poznajem jer je bila toliko nevidljiva", rekla Schnabel u veljači uoči jedne panel rasprave na kojoj je sudjelovala. Schnabel tvrdi da je to rekla u privatnom razgovoru te da nije znala da su je mikrofoni snimili te da su njezine riječi emitirane, piše Politico. Europska je središnja banka u ponedjeljak rekla da Schnabeline riječi mogu navesti na krivi zaključak te da ona na javnim skupovima nikada ne komentira političke događaje.

Politico piše da su mu izvori koji su upoznati s Harris rekli da su njezini govori uglavnom usiljeni te da se drži pripremljenih izjava. Izvori su joj spočitnuli da nije dovoljno spontana. S druge strane, Politico piše da je tokom sastanaka bez kamera puno lucidnija i karizmatičnija.

Trump u problemu: Rezultati nove ankete će naljutiti bivšeg predsjednika

Politico piše i da europski dužnosnici nemaju bog zna kakav odnos s Harris, a jedan je visoki europski dužnosnik rekao da su ga zbog Bidenovih godina trebali razviti. "S druge strane, nije da im je to olakšala. Nije bilo lako pronaći prilike za susrete s Harris", rekao je taj dužnosnik. Nova-stara predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen s Harris se bilateralno sastala samo jednom. Istina, susrele su se više puta na drugim međunarodnim događajima.

Kako bilo da bilo, kad je riječ o javnim istupima, europski se političari trude podržati Harris i o njoj govoriti lijepo. Kad javnost nije blizu njihovih razgovora, pitaju se može li pobijediti Donalda Trumpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak