Politico tvrdi: Evo ko će zamijeniti Stoltenberga u NATO-u!

0
Radiosarajevo.ba

Mark Rutte bit će sljedeći glavni sekretar NATO-a nakon što su se sve 32 članice saveza suglasile da nizozemski premijer u odlasku naslijedi Jensa Stoltenberga, tvrdi danas Politico!

Nakon potvrda Mađarske i Slovačke u utorak, Rumunija je potvrdila svoju potporu Rutteu danas, 20. juna, a rumunski predsjednik Klaus Iohannis povukao je svoju kandidaturu za čelno mjesto NATO-a. Tokom sastanka Vrhovnog vijeća nacionalne odbrane, Iohannis je rekao da je obavijestio NATO saveznike o povlačenju svoje kandidature.

"Rutte će preuzeti vodstvo NATO-a u kritičnom trenutku. Njegov novi posao započet će do 2. oktobra, nešto više od mjesec dana prije izbora u SAD-u, koji će oblikovati sudbinu vojnog saveza koji je služio kao najuspješnije istočnoeuropsko odvraćanje od agresivne Rusije. Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump, sadašnji republikanski kandidat, obećao je ostati u NATO-u, ali je zaprijetio prekidom američke pomoći Ukrajini ako bude ponovno izabran.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Serija obmana prepodobnog Josifa

Analitičar, međutim, pripisuju Rutteu da je bio 'šaptač Trumpu', zahvaljujući njegovoj sposobnosti sklapanja dogovora s političarima iz različitih sredina", piše Politico, podsjećajući kako je Trump tada za Ruttea rekao: "Sviđa mi se ovaj tip!"

Rutteova potraga za najvišim položajem u NATO-u bila je dug put. Kampanju vodi od prošlog novembra, a kritizirali su ga jer nije bio dovoljno aktivan u traženju podrške iz istočnoeuropskih zemalja.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Mark Rutte

Rutte također kontinuirano nije uspijevao dovesti nizozemsku odbrambenu potrošnju do NATO cilja (2 posto BDP-a) tokom svog 14-godišnjeg premijerskog mandata u petom najvećem gospodarstvu EU-a. Doduše, očekuje se da će Nizozemska konačno ispuniti taj cilj ove godine, prema najnovijim podacima NATO-a.

Podsjetimo i kako je Stoltenbergov mandat produžen četiri puta. U 2017. saveznici su odlučili produžiti mandat glavnog sekretara do kraja septembra 2020. U 2019. su taj datum pomjerili na septembar 2022. Ruska invazija na Ukrajinu potaknula je još jedno produljenje, koje je trebalo trajati do septembra 2023. No, u julu prošle godine godine, saveznici u NATO-u dogovorili su produljenje Stoltenbergova mandata glavnog sekretara za godinu dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak