Pojavila se nova podvarijanta COVID-a: Zabilježen porast novih slučajeva

5
Radiosarajevo.ba
Pojavila se nova podvarijanta COVID-a: Zabilježen porast novih slučajeva

Znanstvenici su identificirali novu podvarijantu COVID-a, nazvanu XEC, koja bi uskoro mogla postati dominantna, upozoravaju stručnjaci.

Prvi slučajevi otkriveni su u Njemačkoj u junu, a od tada su se proširili u Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Dansku i nekoliko drugih zemalja, prema korisnicima platforme X. Varijanta XEC ima neke nove mutacije koje bi mogle pridonijeti njenom širenju ove jeseni, iako stručnjaci naglašavaju da bi vakcina i dalje trebala pružati zaštitu od težih oblika bolesti, piše BBC.

Vakcina je prilagođena novim varijantama

Vakcine su ažurirane da bi bolje odgovarale nedavnim varijantama, iako ne uključuju specifično XEC, proizašao iz ranijih podvarijanti omikrona. Profesor Francois Balloux, direktor Instituta za genetiku na univerzitetskom koledžu u Londonu, izjavio je za BBC News da, iako XEC ima 'blagu prednost u prijenosu' u odnosu na druge varijante, vakcine bi i dalje trebala pružiti dobru zaštitu. Prema njegovim riječima, moguće je da će XEC postati dominantna podvarijanta tokom zime.

Muškarac iz Zvornika prijetio policajcu: "Kunem se da ću te prebiti dok sam živ"

Porast novih slučajeva

Eric Topol, direktor Instituta za translacijska istraživanja Scripps iz Kalifornije, izjavio je za LA Times da je varijanta XEC 'tek počela' s jačim širenjem. "Trebat će nekoliko sedmica, možda mjeseci, prije nego što zaista preuzme primat i počne uzrokovati novi val zaraze", rekao je. Iako XEC postaje dominantan soj, Topol napominje da će proći još nekoliko mjeseci prije nego što dosegne visoke razine zaraze.

Simptomi varijante XEC

Simptomi varijante XEC slični su onima prehlade ili gripe te uključuju:

  • visoku temperaturu
  • bolove u tijelu
  • umor
  • kašalj ili grlobolju.
  • Većina ljudi oporavlja se unutar nekoliko sedmica od zaraze, ali kod nekih to može dulje potrajati.

Rast slučajeva u Danskoj i Njemačkoj

Prema podacima analitičara COVID-a Mikea Honeyja, iznesenim na platformi X, varijanta XEC pokazuje 'snažan rast' u Danskoj i Njemačkoj. Međutim, s obzirom na smanjeno rutinsko testiranje, teško je tačno procijeniti koliki je obim širenja virusa.

Ko ima pravo na besplatnu vakcinu?

Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) navodi kako je uobičajeno to da se virusi mutiraju i mijenjaju. Osobe koje imaju pravo na besplatnu vakcinu uključuju:

  • odrasle starije od 65 godina
  • osobe koje žive u staračkim domovima
  • one iznad šest mjeseci života u rizičnim skupinama
  • određene radnike na prvoj liniji, poput djelatnika NHS-a, staračkih domova i socijalnih službi.

Glavna kampanja vakcinisanja protiv gripe i COVID-a započet će u oktobru, iako će neki možda primiti svoje doze i ranije, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak