Pogledajte novu superćelijsku oluju u Europi: Evo kako je rezultirala novim tornadom

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte novu superćelijsku oluju u Europi: Evo kako je rezultirala novim tornadom

Slovenski meteorolozi potvrdili su kako je u toj državi u srijedu navečer, 1. augusta, zabilježen udar tornada, a novo nevrijeme je stiglo i u Hrvatsku.

Pljuskova, grmljavine i ponegdje olujnog vjetra već kasno poslijepodne i navečer bilo je u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, uz mjestimice obilniju kišu. Na području Bjelovara u manje od dva sata palo je oko 30 litara po kvadratnom metru, javljaju hrvatski mediji.

Nad Ilirskom Bistricom razvio se tornado, navodi slovenska Agencija za zaštitu okoliša (ARSO).

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Braneći čast i RS čekamo 23. maj

"Vidi se relativno široki vrtlog unutar kojeg postoje i vrlo jaki, ali mali vrtlozi promjera svega nekoliko metara. Srećom, fenomen je trajao samo nekoliko minuta", javlja Agencija za zaštitu okoliša, a prenosi slovenački 24ur.

Na stanici Koseze kod Ilirske Bistrice najjači izmjereni udar vjetra iznosio je 107 km/h, javlja Agencija za zaštitu okoliša. Kako su objasnili za 24ur.com, vjetar u vrtlogu vjerojatno je bio i jači, ali istovremeno na širem području nije bilo jačih udara vjetra.

“Brojne intervencije u zadnjih sat vremena na području Ilirske Bistrice ukazuju na priličnu štetu”, javlja ARSO, dodajući da su tornada iznimno rijetka.

A iz fotografija s društvenih mreža vidi se kako je tornado u naselju Koseze u Općini Ilirskoj Bistrici nosio krovove i čupao stabla, zbog čega vatrogasci i druge dežurne službe imaju pune ruke posla.

[related]https://www.facebook.com/StormchasersSlovenija/posts/738138754988257?ref=embed_post[/related]

"Snažne oluje premještaju se cijelom zemljom prema istoku", javili su slovenski mediji.

Ponegdje su obilne oborine praćene jakim vjetrom. U Rogaškoj Slatini je u posljednjih sat vremena izmjeren udar vjetra brzine 53 kilometra na sat.

Zbog nevremena vatrogasci su intervenirali u nekoliko općina, među ostalim u pomoć su priskočili i na Bledu, Tržiču, Radovljici Slovenskim Konjicama, Rogaškoj Slatini, Dupleku i Murskoj Soboti.

Iz Šmarja pri Jelšah javljaju o tuči, prenosi Facebook stranica Neurje.si.

Tokom poslijepodnevnog nevremena koje je bjesnilo na području Bleda stablo je palo na turistički vozić koji je prometovao glavnom cestom.

Osim vozača, u vozilu su bile četiri odrasle osobe. Niko nije povrijeđen.

Superćelijska oluja napravila dramatične prizore u Italiji: Ponovo se formirao tornado!

I u Italiji, blizu Jesola, turističkog grada u regiji Veneto, zabilježena je nova superćelija koja je rezultirala tornadom.

Kako je vidljivo na meteorološkim radarima, jedna fronta stigla je i u Hrvatsku, no za sada nema izvještaja o šteti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak