Dramatično upozorenje poznatog slovenskog meteorologa: 'Stižu nove superćelije, tuče i tornada'

4
Radiosarajevo.ba
Dramatično upozorenje poznatog slovenskog meteorologa: 'Stižu nove superćelije, tuče i tornada'
Foto: Boško Hrgić / Grmljavinsko nevrijeme 20. jula u Prnjavoru

Nakon kratkog predaha, meteorolozi za sljedeću sedmicu predviđaju novo pogoršanje vremena.

Poznati slovenski meteorolog Marko Korošec objavio je dosta ozbiljno upozorenje za vrijeme koje nas čeka iduća tri dana

"Posljednja dvije sedmice pokazala su vanredan vremenski obrazac u srednjoj Europi. Brojne teške vremenske nepogode s tornadima, golemom tučom, iznenadnim poplavama i razornim vjetrovima razorile su alpsko područje, sjevernu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i središnji Balkan.

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Emir Hadžihafizbegović: "Nikada Bošnjaci neće reći da su Srbi genocidan narod!"

Od ponedjeljka do srijede prognozira se značajnije vrijeme, uključujući vrlo veliku tuču, dok još jedan snažan i dubok frontalni val ulazi u pregrijanu zemlju", piše Korošec na portalu Severe-weather.eu, te dodaje:

"Vremenski modeli već nagovještavaju još jedan frontalni sistem koji će se pojaviti u centralnoj Europi u ponedjeljak. Od ponedjeljka do srijede u središnjoj Europi s alpskim područjima, Italiji, sjevernom i središnjem dijelu Balkanskog poluotoka očekuje se višednevna oštra vremenska nepogoda. Očekuju se jake grmljavinske oluje, uključujući superćelije s vrlo velikom do golemom tučom, tornada, bujične poplave i razorni vjetrovi."

Za nedjelju i ponedjeljak predviđa se prilično brz porast temperature, taj će toplinski val biti kratkog daha, a temperature će dosegnuti 35 stepeni ili više diljem sjeverne Italije i Balkana. Srednje temperature ponovno će biti oko 10-12 °C iznad normale, dok će prognozirane dnevne temperature ostati u ekstremnim vrijednostima.

I danas upaljen meteoalarm i objavljeno upozorenje za građane: Pogledajte i prognozu do četvrtka

I danas upaljen meteoalarm i objavljeno upozorenje za građane: Pogledajte i prognozu do četvrtka

Ponedjeljak i utorak će za južnu Italiju i južni Balkan donijeti izrazito visoke temperature, piše tPortal. U Srbiji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj, Bugarskoj i Grčkoj predviđaju se maksimalne dnevne temperature od 40 do 46 °C.

Prijetnje šumskim požarima u Grčkoj i drugim dijelovima južnog Balkana povećat će se zbog jačih vjetrova koji stižu s novim velikim frontalnim sustavom.

Naime, jačati će, kaže Korošec, i smicanje vjetra (vjetrovi koji se mijenjaju i pojačavaju s visinom). Visoka vlažnost i temperatura rosišta stvarat će visoku nestabilnost uz pomoć vlage iz Ligurijskog zaljeva i temperature Jadranskog mora.

Frontalni sistem će se u utorak pomaknuti prema istoku, što će dovesti do dodatnog lošeg vremena i novog izbijanja intenzivnih grmljavinskih oluja.

"Dakle, slično evoluciji u ponedjeljak, dugotrajne superstanične oluje s golemom tučom, razornim vjetrovima i tornadima bit će moguće diljem Balkanskog poluotoka i duž regije istočnog Jadrana", piše slovenski meteorolog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije