Pepeo iz islandskog vulkana u zraku bi mogao ostati i godinu dana

Radiosarajevo.ba
Pepeo iz islandskog vulkana u zraku bi mogao ostati i godinu dana
Londonski Gatwick aerodroom (Foto: Getty)

Odnedavno vrlo aktivni vulkan Eyjafjallajökull na Islandu, prilikom svoje prve erupcije, izbacio je količinu pepela koja je godinu dana ostala u Zemljinoj atmosferi. Ta erupcija dogodila se prije gotovo 200 godina, odnosno u decembru 1821. godine, a pepeo se zadržao u zraku sve do januara 1823. godine. Problem je u tome, što je zbog trenutne aktivnosti vulkana i količine izbačenog pepela zatvoren zračni promet iznad Velike Britanije te da bi se sličan scenarij s pepelom u zraku mogao dogoditi i sada.

"Ne postoji siguran način pomoću kojeg bi se utvrdilo koliko će erupcija potrajati, s obzirom na prošle događaje. Nivo zadržavanja pepela u zraku, isto tako će ovisiti o tome koliko će plina i pepela vulkan izbaciti", smatra profesor Bill McGuire sa londonskog univerziteta. Stručnjaci ipak tvrde kako erupcija vulkana na Islandu nije na nivou koja bi ugrozila ljudsko zdravlje.

http://www.youtube.com/watch?v=OKJ_xRiidxU


Tamošnje vlasti dosad su evakuirale 800 stanovnika područja na kojem se vulkan nalazi. Nivo rijeka u tom području, zbog topljenja ledenjaka, podigla se za čitava tri metra. Nova erupcija, koja je izbila prekjučer, dogodila se 200 metara ispod debelog leda, oslobađajući velike količine vode i na taj način dramatično podižući razinu rijeka. Podsjetimo, Eyjafjallajökull je eruptirao još 20. marta, no strah od poplava tada je splasnuo, jer je erupcija bila na području oslobođenom od leda.

Poremećaj u avionskom prometu mogao bi potrajati 48 sati

Poremećaj u europskom zračnom prometu zbog širenja vulkanske prašine s Islanda mogao bi potrajati 48 sati, saopštila je u četvrtak europska agencija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol. Dosad su za promet zatvoreni zračni prostori Danske, Švedske, Irske, Britanije, Belgije i Holandije, a Eurocontrol je priopćio da bi se to uskoro moglo dogoditi na nebu iznad Francuske i Njemačke. Zračni promet u Europi je zbog toga smanjen za otprilike četvrtinu, dodala je agencija.

Iz vulkana kod ledenjaka Eyjafjallajoekulla, oko 120 kilometara istočno od islandskoga glavnog grada Reykjavika, pepeo leti šest kilometara uvis i prijetnja je zrakoplovnim motorima te smanjuje vidljivost. Ironično, zbog povoljna vjetra letovi prema Islandu su uobičajeni.

dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak