Papa Franjo posjetio zemlju s najviše muslimana na svijetu: 'Ujedinjeni u raznolikosti'

2
Radiosarajevo.ba
Papa Franjo posjetio zemlju s najviše muslimana na svijetu: 'Ujedinjeni u raznolikosti'

Papa Franjo je u srijedu održao svoj prvi govor na indonezijskoj zemlji dok je sastajao s vlastima, civilnim društvom i diplomatskim korpusom u predsjedničkoj palači Istana Negara u Jakarti.

Dočekao ga je predsjednik Joko Widodo, mnoštvo indonežanske djece koja su mahala zastavama Vatikana i Indonezije, te nekoliko članova predsjedničke garde.

Potpisujući Knjigu časti, Papa je napisao, na italijanskom: "Utonuo u ljepotu ove zemlje, mjesta susreta i dijaloga između različitih kultura i religija, želim narodu Indonezije rast u vjeri, bratstvu i suosjećanju. Bog blagoslovio Indoneziju!"

OSO KCUS-a traži smjenu Privremenog odbora: 'Sa političkih polja bitka se prenosi na bolnicu'

U svom obraćanju vlastima zemlje, Papa je zahvalio svima na dočeku u Indoneziji i istakao kako se brojne etničke grupe i religije u zemlji mogu nazvati njenim "ujedinjavanim tkivom", baš kao što okean ujedinjuje svoje hiljade ostrva.

"Vaš nacionalni moto Bhinneka tunggal ika (Ujedinjeni u raznolikosti, doslovno Mnogi, ali jedan) dobro odražava ovu višestruku stvarnost različitih naroda čvrsto ujedinjenih u jednu naciju," rekao je.

Papa Franjo je napomenuo da harmonija u raznolikosti zahtijeva da svi prihvate duh bratstva u težnji za dobrom svih.

"Ova mudra i delikatna ravnoteža, između mnoštva kultura i različitih ideoloških vizija, te ideala koji učvršćuju jedinstvo, mora se neprekidno braniti od neravnoteža," rekao je.

Takav rad, dodao je, uključuje sve Indonežane i poziva ih da teže harmoniji, jednakosti, poštovanju ljudskih prava, održivom razvoju i postizanju mira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak