Panika u Japanu: Da li se sprema ekološka katastrofa, građani su uznemireni

0
Radiosarajevo.ba
Panika u Japanu: Da li se sprema ekološka katastrofa, građani su uznemireni

Japan pred kraj mjeseca augusta planira ispustiti u okean više od milion tona pročišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima uništene u tsunamiju.

Ali tome se protive mnogi. Tvrde da nema dovoljno naučnih dokaza koji potvrđuju da voda nije štetna za ljude te životinjski i biljni svijet. Iako je uklonjena većina štetnih tvari, radioaktivni tricij ne može se ukloniti, upozoravaju.

O spornoj odluci Japana razgovaralo se i na trileteralnom sastanku u Camp Davidu koji se održao u petak, 18. augusta navečer.

Svečanim defileom veterana obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

"Ovo nije problem samo za Japan. Okean je povezan, tako da mi je zaista žao svijeta", istaknuo je demonstrant Akiko Oohashi.

"Nuklearna katastrofa dogodila se u Japanu i stoga bi trebao poslati čvrstu poruku svijetu. Vlada tvrdi da je ispuštanje vode sigurno, ali za to nije pokazala nikakve naučne dokaze. U budućnosti će i djeca nositi teret, i što je najstrašnije, zbog toga će imati zdravstvene probleme", smatra demonstrantica Fumitaka Tsuzumi, piše HRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak