Palestinac deportovan iz SAD-a zbog "antiameričkih" stavova Facebook prijatelja

Radiosarajevo.ba
Palestinac deportovan iz SAD-a zbog "antiameričkih" stavova Facebook prijatelja

Mladić iz Libana, palestinskog porijekla, Ismail B. Ajjawi deportovan je iz Sjedinjenih Američkih Država zbog objava njegovig prijatelja na Facebooku koje su okarakterisane kao antiameričkim. Ajjawi je boravio u ovoj zemlji čekajući da počne studirati na Harvardu, piše portal Unilad.

Ovaj 17-godišnjak je došao u Sjedinjene Američke Države prošle sedmice i trebao je početi studirati 3. septembra ove godine. Nedugo poslije je deportovan iz zemlje.

Službenici koji se bave imigracijama su ga satima ispitivali o njegovoj religiji i religijskim običajima koje praktikuje u Libanonu.

Glasnogovornik američke Carinske i granične zaštite (CBP) Michael S. McCarthy je kazao da su uočili "nedopustivo" ponašanje mladića.

Za list Harvard Crimson je istakao:

"Kandidati moraju dokazati da su prihvatljivi za boravak u Sjedinjenim Američkim Državama, i to sa aspekta zdravstvenog stanja, kriminaliteta, sigurnosti... Ova osoba je ocijenjena kao neprihvatljivom za Sjedinjene Američke Države na osnovu podataka otkrivenih inspeckijom CBP-a."

Prema listu Harvard Crimson, pretraženi su mobitel i računar koji pripadaju ovom 17-godišnjaku. Tvrdi da je pretraga trajala pet sati prije nego što će ga početi ispitivati o aktivnostima njegovih prijatelja na društvenim mrežama.

"Kada bih tražio da mi vrate mobitel, službenik bi to odbio i rekao mi da sjednem - da se uopšte ne krećem. Nakon pet sati, pozvala me jedna žena da uđem u prostoriju. Nakon toga je počela vikati na mene. Rekla je da je na popisu mojih prijatelja pronašla i one koji objavljuju političke stavove koji se protive Sjedinjenim Američkim Državama", kazao je Ajjawi.

Tvrdi da nikada nije komunicirao sa osobama koje imaju antiameričke stavove i da ne može biti odgovoran za ono što drugi kažu.

"Nemam niti jednu objavu kojom raspravljam o politici", ukazao je.

Njemu je 23. avgusta otkazana viza i deportovan je iz Sjedinjenih Američkih Država u Libanon.

Glasnogovornik Univerziteta Harvard Jonathan L. Swain je istakao da se radi na rješavanju problema.

"Univerzitet usko sarađuje sa porodicom studenta i vlastima kako bi se rješilo ovo pitanje odnosno kako bi se mogao pridružiti svojim kolegama u narednim danima", poručio je Swain.

Ajjawi je u kontaktu sa advokatom, te se nada će riješiti ovaj problem, navodi Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak