Ovo su scenariji: Šta će se dogoditi ako Biden odustane od predsjedničke utrke?

2
Radiosarajevo.ba
Ovo su scenariji: Šta će se dogoditi ako Biden odustane od predsjedničke utrke?

Joe Biden, trenutno boluje od koronavirusa, ali najavio je svoj povratak na izbornu pozornicu sljedeće sedmice. Unatoč tome, suočava se s rastućim pritiskom unutar svoje stranke. Nedavno je desetak političara iz američkog Kongresa javno pozvalo Bidena da se povuče iz predsjedničke utrke. Ovi pozivi dolaze u vrijeme kada sve manje demokrata stoji iza svog predsjedničkog kandidata.

Šta bi se dogodilo ako se Biden sada povuče?

Biden je već pobijedio na internim predizborima Demokratske stranke, osiguravši potrebne glasove delegata za nominaciju na konvenciji koja će se održati od 19. do 22. augusta u Chicagu. Ako bi se Biden sada povukao, delegati na konvenciji više ne bi bili vezani rezultatima predizbora u svojim državama. Umjesto toga, mogli bi slobodno odlučiti koga će podržati, što bi moglo izazvati velike promjene unutar stranke, piše Tagesschau.

Mogući scenariji prije konvencije

Demokratska stranka vjerojatno neće imati interesa da tako blizu izbora započne otvorenu borbu između nekoliko zamjenskih kandidata. Umjesto toga, stranka bi vjerojatno pokušala okupiti se iza jednog vodećeg kandidata kako bi izbjegla podjele i nesigurnost. Najizglednija nasljednica Joea Bidena je njegova potpredsjednica, Kamala Harris.

Dragan Bursać: A, kad će policajci iz Bihaća i Goražda biti raspoređeni na Zlatiboru i Kopaoniku?

Kamala Harris kao nasljednica

Kamala Harris se smatra prirodnom nasljednicom Joea Bidena. Iako je dugo bila neprimjetna u svojoj ulozi i imala loše rezultate u anketama, nedavno je dobila na podršci. Harris je prva žena i prva crnkinja koja je položila prisegu kao američka potpredsjednica. Njen otac je emigrirao s Jamajke kako bi studirao ekonomiju, dok je njena majka, istraživačica raka i aktivistkinja za građanska prava, došla iz Indije.

Demokrati bi trebali imati vrlo dobre razloge da zaobiđu Harris. Ona je nacionalno poznata, prošla je sve provjere za Bijelu kuću i vjerojatno bi mogla koristiti izbornu mašineriju i prikupljene donacije Bidena jer je već dio njegove kampanje za reizbor. Međutim, ako bi Harris preuzela mjesto predsjedničkog kandidata, trebala bi do konvencije pronaći kandidata za potpredsjednika.

Novi trend: Republikanci na konvenciji nosili zavoje za uho u znak podrške Trumpu

Ostale alternative

Osim Kamale Harris, najčešće se spominju imena Gavin Newsom i Gretchen Whitmer. Gavin Newsom, 56-godišnji guverner Kalifornije, nacionalno se istaknuo i intenzivno radio na svom političkom profilu, uključujući zapažena inozemna putovanja. Gretchen Whitmer, 52-godišnja guvernerka Michigana, već dugo se smatra rastućom snagom u stranci. Prije izbora 2020. Biden ju je razmatrao kao svoju potpredsjednicu. Međutim, prema američkim medijima, oboje su interno dali do znanja da nisu zainteresirani za mjesto potpredsjednika za Harris, što znači da bi se natjecali za vodeću poziciju ako Harris ne bi bila odabrana.

Šta ako se Biden povuče nakon konvencije?

Ako bi se Biden povukao nakon što je službeno nominiran, stranačko vodstvo bi moralo odlučiti tko će ga zamijeniti. Demokratska stranka ima nekoliko stotina članova s predstavnicima iz svih saveznih država. Iako ne bi bila riječ o malom krugu odlučitelja, moglo bi biti sporno ako bi samo u tom krugu odlučili tko će se kandidirati za stranku. Kako bi to spriječili, teoretski bi bilo moguće sazvati izvanrednu konvenciju kako bi se odlučilo o novom kandidatu, ako bi to bilo moguće vremenski i logistički, piše Tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak