Ovo su prvi detalji nesreće u Brazilu: Avion padao brzinom od 440 kilometara na sat

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su prvi detalji nesreće u Brazilu: Avion padao brzinom od 440 kilometara na sat

Avion brazilske kompanije VOEPASS, koji je prevozio 61 osobu, srušio se jučer na stambenu zgradu u Vinhedu i niko od putnika nije preživio. 

U avionu je putovalo 57 putnika i četiri člana posad na letu iz Cascavela za Guarulhos.

Kako javlja brazliski g1 i Glogonews, poletio je u 11.46 i let je nesmetano trajao do 12.20 sati. Nakon 24 minute dizao se dok nije dosegao 5.000 metara visine u 12.23, i nastavio na toj visini do 13.21, kada je počeo gubiti visinu

Novi detalji razvoda Jennifer Lopez i Bena Afflecka: "Niko osim njene majke ga ne podnosi"

U tom trenutku avion je napravio nagli zaokret. U 13.22 nadmorska visina bila je 1.250 metara, pad od približno 4,000 metara. Brzina ovog pada bila je 440 km/h.

Avion je udario u dvorište kuće u višestambenom naselju, a stanari su nepovrijeđeni. Niko na tlu nije povrijeđen. Stanovnik pogođene kuće kaže da je porodica bila u šoku. 

"Vidio sam letjelicu kako eksplodira u garaži", rekao je.

Još nije poznato što je uzrokovalo nesreću, ali spiralni pad ukazuje na pojavu zastoja - što se događa kada avion izgubi oslonac koji mu omogućuje let, smatraju stručnjacima. Zastoj je situacija u kojoj krilo potpuno gubi koristan uzgon, što uzrokuje nagli pad aviona. Ovisno o visini i stanju, moguće je povratiti visinu u letu.

Detalji pada aviona u Brazilu: Niko od 62 osobe nije preživio nesreću

Brazilske zračne snage (FAB) izvijestile su da službenici Centra za istraživanje i prevenciju avionskih nesreća (Cenipa) posjeduju dvije crne kutije u avionu. Vojno osoblje iz Seripa 4, Cenipinog regionalnog tijela u São Paulu, stiglo je u Vinhedo kasno poslijepodne i, osim pronalaženja crnih kutija, započelo istragu o nesreći.

Prema FAB-u, model ATR-72 ima dvije crne kutije: jednu koja je bila odgovorna za snimanje zvuka iz pilotske kabine i drugu koja je snimala podatke iz aviona. Obje će biti prebačene u Brasíliju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak