Ovo nije prvi napad na Trumpa: Do sada je Donald imao tri puta 'glavu u torbi'

1
Radiosarajevo.ba

Tokom predizbornog skupa u Pennsylvaniji, na bivšeg američkog predsjednika i trenutno predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa izvršen je atentat. Pet minuta nakon što je započeo govor začuli su se pucnjevi, nakon čega se Trump uhvatio za glavu i legao na tlo.

Tajne službe, ubrzo su ubile napadača. Riječ je o 20-godišnjem Thomasu Matthewu Crooku, registriranom glasaču Republikanske stranke, koji je, kako pišu američki mediji, sitnim donacijama pomagao – Demokrate.

Trumpu je povrijeđeno uho. U razmjeni vatre poginuo je još jedan gledatelj, a dvoje se nalaze u bolnici u teškom stanju.

Neuspjeh u finalu presudio: Southgate podnio ostavku

Dok je cijeli svijet konsterniran ovim činom, vrijedi podsjetiti da je Trump imao čitav niz propusta u osiguranju dok je bio američki predsjednik, ali i kasnije.

Dovoljno se samo sjetiti napada njegovih pristaša na Capitol. No, on se lično, osim u subotu, 13. jula, još tri puta našao u pogibeljnim situacijama, gdje mu je bila "glava u torbi".

Situacija 1

Britanac Michael Steven Sandford pokušao je oteti pištolj policajcu na Trumpovu skupu koji je 16. jula 2016. godine održan u Las Vegasu.

Nakon hapšenja, priznao je da je htio ubiti Donalda Trumpa. Osuđen je na 12 mjeseci i jedan dan zatvora. Nakon odsluženja kazne deportiran je u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Cure detalji o napadaču na Donalda Trumpa: Jedna stvar u vezi puške je posebno zanimljiva

Situacija 2

Možda i najčudniji pokušaj napada na Trumpa dogodio se u Sjevernoj Dakoti. Ondje je Trump 6. septrembra 2017. godine došao u posjet. No, prije toga je 42-godišnji Gregory Lee Leingang ukrao viličar iz obližnje rafinerije nafte i pokušao se odvesti prema predsjedničkoj povorci. No, viličar se pokvario, a Leingang se odšetao. No, uhapsila ga je policija koja ga je pratila.

Kako je pisao Washington Post, vlasti su bile iznenađene njegovim priznanjem. Naime, namjeravale su ga optužiti za krađu viličara, no on je u pritvoru priznao da se njime htio zaletjeti u Trumpovu limuzinu i preokrenuti je. Priznao je krivicu za sve što mu se stavljalo na teret. Iako je njegov branitelj utvrdio “ozbiljnu psihijatrijsku krizu”, Leingang je osuđen na 20 godina zatvora.

Ovo je puška kojom je izveden atentat na Donalda Trumpa

Situacija 3

Trump nije bio siguran ni u inozemstvu. U novembru 2017. godine, filipinska je policija uhapsila muškarca povezanog s terorističkom organizacijom Islamska država. Optužili su ga zbog navodnog planiranja atentata na Trumpa tijekom diplomatskog samita ASEAN-a.

Tamošnje tajne službe već su sumnjale da bi mogao biti izvršen atentat na Trumpa, zbog velike prisutnosti ISIL-a na Filipinima, ali i brojnih prijetnji na društvenim mrežama. Zbog jedne takve prijetnje došlo je do uhićenja, koje su tamošnje vlasti priznale tek godinu dana kasnije u dokumentarnom filmu, pisao je tada Newsweek.

Drama u Americi: Pokušaj atentata na Donalda Trumpa?

Automobil koji je vozio osumnjičeni napadač Thomas Matthew Crooks bio je parkiran u blizini Trumpovog skupa u Butleru u Pennsylvaniji u subotu, 13. jula, izvijestile su novine.

I novine i ABC News objavili su da je Crooksovu pušku kupio njegov otac.

Sve zanimljive informacije o atentatu na Donalda Trumpa čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak