Ova evropska zemlja najviše paničari zbog Trumpovog povratka na vlast

2
Radiosarajevo.ba
Ova evropska zemlja najviše paničari zbog Trumpovog povratka na vlast

Njemačka strahuje od povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću, zbog njegovog arogantnog stava prema europskim članicama NATO-a i prijetnji nametanja carina od 10 posto na sav uvoz.

Najkasnije od Trumpove izjave iz februara da ne bi pomogao članici NATO-a koju napadne Rusija ako nije izdvajala obaveznih dva posto BDP-a za vojsku, europski političari svjesni su da je era vojnog oslanjanja na Ameriku na svom izmaku.

Povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću mogao bi imati nesagledive posljedice za Njemačku i njeno mjesto u svijetu, analizira londonski Financial Times.

Objavili nove podatke: Evo kakve su plate u Srbiji u poređenju sa BiH

Pomoć Ukrajini

Pitanje je koliko je Njemačka spremna za tu mogućnost, no o tome se intenzivno raspravlja. Dužnosnici više resora formirali su neku vrstu neformalne krizne skupine za raspravu o tome šta bi Trumpova pobjeda mogla značiti i kako bi Berlin trebao reagirati. Zabrinutost se pojačala kada je Trump prošle sedmice za potpredsjednika izabrao J.D.-ja Vancea, političara duboko skeptičnog prema globalizaciji, NATO-u i Ukrajini.

"On ima isti prezir prema Njemačkoj i EU kao i Trump, ali je još veći izolacionist. I radikalniji je od Trumpa u želji da potpuno obustavi vojnu pomoć Ukrajini", kaže Nils Schmid, vanjskopolitički glasnogovornik vladajućih njemačkih socijaldemokrata. Ako bi Washington krenuo povlačiti sigurnosna jamstva NATO-a, Europi bi trebale godine da se tome prilagodi, usprkos tome što je ruska agresija na Ukrajinu niz europskih zemalja potaknula na znatno veću vojnu potrošnju.

Njemačka privreda ozbiljno bi trpjela ako Trump ostvari prijetnju o 10 posto carine na sav uvoz i 60 posto na uvoz iz Kine, a još i više ako Kina uzvrati. Njemačka, naime, ima značajan suficit u razmjeni s SAD-om. U svom prvom mandatu Trump je nametnuo carine na uvoz čelika i aluminija iz EU, a prijeti dodatnim carinama na uvoz vozila, što bi bila katastrofa za njemačku automobilsku industriju.

Neki njemački dužnosnici misle da nova Trumpova administracija ne bi radikalno prekinula s Bidenovom vanjskom politikom. Ali većina se slaže da će se fokus SAD-a preusmjeriti s Europe na Aziju, što gura Njemačku da preuzme istaknutiju ulogu u Europi. Trump je u prvom mandatu često napadao Njemačku zbog energetske ovisnosti o Rusiji i neispunjavanja uvjeta NATO-a o ulaganju dva posto BDP-a u odbranu, piše Jutanji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak