Otkriven potencijalni uzrok globalnog pada IT sistema

0
Radiosarajevo.ba
Otkriven potencijalni uzrok globalnog pada IT sistema

Do globalnih tehnoloških problema, prema svemu sudeći, došlo je zato što je proizvođač programa za kibernetičku sigurnost CrowdStrike u opticaj pustio neispravno ažuriranje.

CrowdStrike je američka tehnološka kompanija koja pruža niz sigurnosnih usluga koje korisnike štite od, između ostaloga, kibernetičkih napada.

To je neispravno ažuriranje dovelo do toga da su brojni serveri i računala širom svijeta prestali raditi, odnosno nisu se nikako mogla ispravno upaliti. CrowdStrike je objavio da je identificirao problem te povukao neispravno ažuriranje, ali to, čini se, nije pomoglo računalima koja su već zahvaćena problemima.

Ranili muškarca u Sarajevu: Poznat identitet osoba koje su uhapšene u Neumu

Stručnjaci za informacijske tehnologije objavili su privremeno rješenje za problem na platformi Reddit.

U probleme su zbog CrowdStrikeovog ažuriranja upale i trgovine u Sydneyju u Australiji, piše Jutarnji.

Britanska televizija Sky News trenutno ne može emitirati svoje jutarnje vijesti i prikazuje poruku u kojoj se ispričava zbog "prekida ovog emitiranja". Ryanair, jedan od najvećih zračnih prijevoznika u Europi, također kaže da ima IT problem "treće strane", koji utječe na odlaske letova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak