Osuđen na četiri doživotne kazne za ubistva izraelskih vojnika: Ko je bio Yahya Sinwar?

2
Radiosarajevo.ba
Osuđen na četiri doživotne kazne za ubistva izraelskih vojnika: Ko je bio Yahya Sinwar?

Opsesivan, disciplinovan i diktatorski, on je bio rijetko viđen veteran militant koji je naučio hebrejski tokom godina provedenih u izraelskim zatvorima i koji je pažljivo proučavao svog neprijatelja.

Izrael je u četvrtak 17. oktobra 2024. godine rekao da su izraelske vojne snage u Gazi ubile Sinwara. Od Hamasa nije bilo trenutne potvrde o njegovoj smrti.

Tajnovita figura od koje se strahuju sa obje strane borbenih linija osmislila je iznenađujući napad 7. oktobra 2023. na južni Izrael, zajedno sa Mohammedom Deifom, šefom Hamasove naoružane frakcije. Izrael je saopštio da je ubio Deifa u julskom zračnom napadu na jug Gaze u kojem je ubijeno više od 70 Palestinaca.

Autoceste FBiH objavile impresivni snimak nove dionice na jugu Bosne i Hercegovine na Koridoru 5C

Ubrzo nakon toga, Hamasov vođa u egzilu, Ismail Haniyeh , poginuo je tokom posjete Iranu u eksploziji za koju je okrivljen Izrael. Sinwar je tada izabran da zauzme njegovo mjesto kao Hamasovog najvišeg vođe, iako se skrivao u Gazi. Palestinski militanti koji su izveli napad u oktobru 2023. ubili su oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i oteli oko 250 drugih, uhvativši izraelsku vojnu i obavještajnu establišmentu nespremnu i srušivši sliku o izraelskoj nepobjedivosti.

Izraelska odmazda je bila porazna. U sukobu je ubijeno više od 42.000 Palestinaca, izazvao je široka razaranja u Gazi i ostavio stotine hiljada ljudi bez krova nad glavom, a mnoge na rubu gladi. Sinwar je vodio indirektne pregovore s Izraelom kako bi pokušao okončati rat. Jedan od njegovih ciljeva bio je da dobije oslobađanje hiljada Palestinaca koji se drže u izraelskim zatvorima, slično sporazumu koji ga je oslobodio prije više od decenije.

Radio je na približavanju Hamasa Iranu i drugim njegovim saveznicima širom regiona. Rat koji je počeo privukao je Hezbolah, što je na kraju dovelo do još jedne izraelske invazije na Liban, i navelo Iran i Izrael da po prvi put direktno razmjenjuju vatru, što je izazvalo strah od još ekspanzivnijeg sukoba.

Za Izraelce, Sinwar je bio noćna mora. Glavni glasnogovornik izraelske vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, nazvao ga je ubicom "koji je cijelom svijetu dokazao da je Hamas gori od ISIS-a", misleći na grupu Islamska država.

Uvijek prkosan, Sinwar je završio jedan od svojih rijetkih javnih govora pozivajući Izrael da ga ubije, izjavljujući u Gazi "Vratiću se kući nakon ovog sastanka." Zatim je to i učinio, rukujući se i praveći selfije sa ljudima na ulicama. Među Palestincima je bio poštovan jer se suprotstavio Izraelu i ostao u osiromašenoj Gazi, za razliku od drugih lidera Hamasa koji žive udobnije u inostranstvu.

Ali su ga se također bojali zbog željeznog stiska u Gazi, gdje je javno neslaganje između Palestinaca potisnuto.

Za razliku od medijski naklonjenih ličnosti koje su gajili neki od političkih vođa Hamasa, Sinwar nikada nije nastojao izgraditi imidž u javnosti. Bio je poznat kao "mesar od Khan Younisa" zbog svog brutalnog pristupa Palestincima za koje se sumnja da su sarađivali s Izraelom. Sinwar je rođen 1962. godine u izbjegličkom kampu Khan Younis u Gazi u porodici koja je bila među stotinama hiljada Palestinaca protjeranih iz današnjeg Izraela tokom rata 1948. oko njegovog stvaranja.

Bio je rani član Hamasa, koji je nastao iz palestinskog ogranka Muslimanskog bratstva 1987. godine, kada je obalna enklava bila pod izraelskom vojnom okupacijom. Sinwar je uvjerio osnivača grupe, šeika Ahmeda Jasina, da Hamas mora biti očišćen od doušnika za Izrael da bi uspio kao organizacija otpora. Osnovali su odjel sigurnosti, tada poznat kao Majd, koji je Sinwar vodio.

Izraelska vojska potvrdila: Ubijen je Yahya Sinwar

Uhapšen od strane Izraela kasnih 1980-ih, on je na ispitivanju priznao da je ubio 12 osumnjičenih kolaboracionista. Na kraju je osuđen na četiri doživotne kazne za krivična djela koja su uključivala otmicu i ubistvo dva izraelska vojnika. Michael Koubi, bivši direktor istražnog odjela u izraelskoj sigurnosnoj agenciji Shin Bet koji je ispitivao Sinwara, prisjetio se priznanja koje mu je najviše ostalo u sjećanju "Sinwar je ispričao kako je prisilio čovjeka da živog zakopa rođenog brata jer je bio osumnjičen da radi za Izrael".

"Oči su mu bile pune sreće kada nam je ispričao ovu priču", rekao je Koubi.

Ali za druge zatvorenike, Sinwar je bio harizmatičan, društven i oštrouman, otvoren za zatočenike iz svih političkih frakcija.

Postao je vođa stotina zatočenih pripadnika Hamasa. Organizovao je štrajkove da poboljša uslove. Naučio je hebrejski i proučavao izraelsko društvo. Bio je poznat po tome što je hranio zatvorenike, pravio kunefu, poslasticu od isjeckanog kadaifa punjenog sirom.

"To što je bio vođa u zatvoru dalo mu je iskustvo u pregovorima i dijalogu, te je razumio mentalitet neprijatelja i kako da utiče na njega", rekao je Anwar Yassine, libanonski državljanin koji je proveo oko 17 godina u izraelskim zatvorima, većinu vremena sa Sinwar.

Yassine je primijetio kako se Sinwar uvijek prema njemu odnosio s poštovanjem iako je pripadao libanonskoj komunističkoj partiji, čiji su sekularni principi bili u sukobu s Hamasovom ideologijom. Tokom godina provedenih u pritvoru, Sinwar je napisao roman od 240 stranica "Čičak i karanfilić" što je priča o palestinskom društvu od bliskoistočnog rata 1967. do 2000. godine, kada je počela druga intifada.

"Ovo nije moja lična priča, niti je priča određene osobe, uprkos činjenici da su svi incidenti istiniti", napisao je Sinwar na početku romana. Sinwar je 2008. preživio agresivni oblik raka mozga nakon liječenja u bolnici u Tel Avivu. Premijer Benjamin Netanyahu oslobodio ga je 2011. zajedno sa oko 1.000 drugih zatvorenika u zamjenu za Gilada Schalita, izraelskog vojnika kojeg je Hamas zarobio u prekograničnom napadu. Netanyahu je oštro kritiziran zbog oslobađanja desetina zatvorenika zbog umiješanosti u smrtonosne napade.

Po povratku u Gazu, Sinwar je blisko koordinirao između Hamasovog političkog vodstva i njegovog vojnog krila, brigade Qasam. Takođe je gajio reputaciju nemilosrdnosti. Vjeruje se da on stoji iza ubistva drugog najvišeg komandanta Hamasa Mahmouda Ishtewija 2016. godine u unutrašnjoj borbi za vlast. Oženio se nakon puštanja na slobodu.

2017. godine izabran je za šefa Hamasovog političkog biroa u Gazi. Sinwar je radio s Hanijehom na preusmjeravanju grupe s Iranom i njegovim saveznicima, uključujući libanonski Hezbolah. Također se fokusirao na izgradnju Hamasove vojne moći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak