Čeka se potvrda smrti Hamasovog lidera: Održan sastanak zvaničnika izraelske vojske na granici

0
Radiosarajevo.ba
Čeka se potvrda smrti Hamasovog lidera: Održan sastanak zvaničnika izraelske vojske na granici
Foto: EPA-EFE / Yahya Sinwar

Izraelska vojska istražuje da li je vođa Hamasa Yahya Sinwar ubijen u napadu tokom operacija u pojasu Gaze, u četvrtak 17. oktobra 2024. godine.

"Tokom operacija IDF-a u Pojasu Gaze eliminisana su tri lica koja se dovode u vezu sa grupom Hamas. Izraelska vojska provjeravaju mogućnost da je jedan od terorista bio Yahya Sinwar. U ovoj fazi, identitet lica ne može biti potvrđen", navodi se u saopćenju izraelske vojske.

Sinwar je najznačajnija Hamasova figura koja je još uvijek na slobodi, a Izrael ga smatra umom iza smrtonosnih napada 7. oktobra 2023. godine koji su pokrenuli izraelsku kopnenu invaziju na Gazu.

Osuđen na četiri doživotne kazne za ubistva izraelskih vojnika: Ko je bio Yahya Sinwar?

Osuđen na četiri doživotne kazne za ubistva izraelskih vojnika: Ko je bio Yahya Sinwar?

Izraelski zvaničnici pregledaju otiske prstiju i zubne kartone tijela za koje se vjeruje da je vođa Hamasa Yahya Sinwar, pored DNK testiranja, navodi CNN. Izraelska vlada ima Sinwarovu biometriju jer je proveo više od dvije decenije u izraelskim zatvorima zbog ubistva.

Preliminarni DNK test obavljen na tijelu jednog od lica ubijenih u Gazi sugerira da je to tijelo vođe Hamasa Yahye Sinwara, izvijestio je u danas saudijski TV kanal Al Hadath, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ministar odbrane Yoav Gallant održao je u četvrtak 17. oktobra 2024. godine sigurnosne konsultacije sa načelnikom štaba IDF-a general-pukovnikom Herzijem Halevijem i direktorom Shin Bet Ronenom Barom na granici Gaze. Još uvijek nisu javni detalji sastanka, ali se prema izraelskim medijima pretpostavlja da je razlog smrt Hamasovog lidera. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije