Optimizam na prvoj liniji fronta: 'Ako ovo uspijemo, zadržat ćemo Pokrovsk'

1
Radiosarajevo.ba
Optimizam na prvoj liniji fronta: 'Ako ovo uspijemo, zadržat ćemo Pokrovsk'

Od početka ljeta, ruske snage, u punoj ofanzivi u Donbasu, postigle su svoj najveći napredak od početka rata u februaru 2022. godine, približavajući se na nekoliko kilometara od Pokrovska, jednog od logističkih centara ukrajinske vojske u tom regionu.

Suočeni s sve kritičnijom situacijom, vojnici 68. brigade vraćeni su prije nekoliko nedjelja kako bi zaustavili ruski napredak. Za sada, čini se da su ukrajinske snage stabilizovale front, ali niko ne zna koliko dugo će to trajati.

Stabilizovan front, ali koliko dugo?

Oko starog sovjetskog topa, koji je zaplijenjen od Rusa tokom protivofanzive u Harkovu 2022. godine, desetak ukrajinskih vojnika razgovara i smije se.

Semir Efendić osvojio četvrti mandat: Značajan rezultat u skoro svim sarajevskim općinama

Njihov komandant, Taras, 31, ima dugu crnu bradu. "Uglavnom vršimo protivbaterijsku vatru," kaže. "Ovisno o danu, ispaljujemo između 20 i 30 granata."

On dodaje da je teško predvidjeti koliko dugo će ukrajinska vojska moći zaustaviti ruski napredak.

"Jedino što mogu reći je da je situacija stabilizovana posljednjih nekoliko sedmica, i još uvijek imamo šansu da spasimo Pokrovsk," govori Taras.

Dovoljna oprema

Kao i 68. brigada, vojnici 15. brigade, koji su također raspoređeni na istom dijelu fronta, takođe su prije nekoliko nedjelja prebačeni kako bi blokirali ruski napredak.

Mikhaïl, 47, komanduje tenkovskom jedinicom. Dolazi je iz Lviv-a sa zapada Ukrajine i vjeruje da će Kijev moći održati front još nekoliko mjeseci.

"Mislim da imamo šansu da izdržimo neko vrijeme," objašnjava. "Sve zavisi od ruskog napredovanja i naše sposobnosti da ih zaustavimo. Ako zadržimo Selydove do kišne sezone, možemo zadržati Pokrovsk tokom zime."

Poznata kao Rasputica, kišna sezona, obično između sredine oktobra i početka novembra, određuje tempo rata u Ukrajini. U roku od nekoliko dana, front se može pretvoriti u močvaru, čineći kretanje suštinskih vozila gotovo nemogućim za vojne operacije. Tada treba čekati da se napukla blata smrzne na početku zime kako bi se pokrenule nove ofanzive.

Mikhaïl, međutim, izgleda samouvjereno. Objašnjava da su njihove jedinice bolje pripremljene za zimu ove godine i da imaju mnogo više municije nego prije nekoliko mjeseci.

Nakon što su se suočili s akutnim nedostatkom municije tokom većeg dijela 2023. godine, ukrajinske snage su u posljednjim mjesecima obezbijedile dovoljno zaliha da se brane. Ova poboljšanja su u velikoj mjeri rezultat inicijative češkog predsjednika Petra Pavela, koji je uspio mobilizovati skoro milion granata od saveznika širom svijeta.

"S obzirom na nivo intenziteta s kojim se suočavamo, još uvijek nam treba više granata, ali [to je] ništa poput prošle godine kada smo bili u teškoj potrebi."

Ipak, ovo poboljšanje može biti površno. Ako su ruske snage usporile napredovanje prema Pokrovsku, Mikhaïl objašnjava da je to uglavnom kako bi izravnali front i proširili svoj isječak oko grada. "Bili su previše duboko i ugrožavali su svoju opskrbnu liniju," kaže.

Oleksandr iz 68. brigade je dobro svjestan. "Svako selo dovodi do uličnih borbi i značajnih gubitaka za Ruse. Stoga pokušavaju zaobići i ugušiti ih. To im je efikasnije na taj način," objašnjava.

Oleksandr želi vjerovati da mogu izdržati. I pored teškoća s kojima se suočava ukrajinska vojska, misli da će moći zadržati Pokrovsk.

Ipak, uprkos optimističnim razgovorima, povratak otkriva ruski napredak. Svakih pet do deset kilometara duž puta od Pokrovska do Kramatorska, prolazeći kroz Dobropilliu, ogromni bageri kopaju nove rove, a zmajevi zubi, natovareni na velike kamione, čekaju da budu raspoređeni.

Sa zabrinutim izrazom lica, Philippe gleda prema horizontu. Zna to: Rusi napreduju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak