Opsadno stanje u Beču: Hiljade policajaca na ulicama nakon otkazivanja koncerta Taylor Swift

1
Radiosarajevo.ba
Opsadno stanje u Beču: Hiljade policajaca na ulicama nakon otkazivanja koncerta Taylor Swift

U srijedu kasno navečer, nakon što su razotkriveni planovi za napad koji su uključivali napad na neki od iščekivanih koncerata Taylor Swift u Beču, organizatori su bili prisiljeni povući ručnu i otkazati sve koncerte slavne američke pjevačice, piše austrijski Heute.

"Koncerti turneje Eras Tour u Beču otkazani su nakon što su vladini dužnosnici potvrdili da je planirano izvršenje napada. Nemamo izbora nego otkazati sva tri datuma radi svačije sigurnosti. Svima koji su kupili karte novac će automatski biti refundiran u narednih 10 radnih dana", stajalo je u službenoj obavijesti.

Policijska operacija u srijedu se proširila u opsežnu istragu, donosi Heute. Dvojac radikalnih ljudi, koji je prije nekoliko sedmica prisegnuo na lojalnost Islamskoj državi, navodno je planirao teroristički napad na širem području Beča, najvjerovatnije na jedan od tri mega koncerta Taylor Swift za koje je, procjenjuje se, 190.000 obožavatelja kupilo karte. Oni su, razumije se, sada potpuno neutješni. Već su došli u Beč, kupili karte, potrošili novac na smještaj, a mnogima je ovo bio koncertni događaj godine. Oko stadiona Ernst Happel suze i nevjerica.

Oštra izjava Zukana Heleza: 'Kakvu poruku šaljemo ukoliko Zoranu Galiću damo otpremninu?'

U međuvremenu, devetnaestogodišnji Austrijanac sjevernomakedonskih korijena uhapšen je u Ternitzu, a drugi 17-godišnjak u Beču. U ovom trenutku nisu poznati detalji o mlađem osumnjičeniku.

Čelnik radikalno desnog FPO-a u Austriji, Herbert Kickl, stranke u opoziciji, a koja vodi u anketama pred nadolazeće parlamentarne izbore oštro je napao vladajući lijevi establišment.

"Njihova migracijska politika dovela je do toga da se u ovom gradu više ne mogu održavati ni koncerti. Kancelar Nehammer i njegov ministar unutarnjih poslova Karner već duže vrijeme nemaju kontrolu nad situacijom. U šta se pretvorila ova zemlja? Sada imamo crno na bijelo - Austrija više nije sigurna."

S druge strane, ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner stvari vidi drugačije. "Ured za zaštitu ustava i policija proveli su učinkovite istrage i učinili sve što su mogli kako bi zaštitili građane. Od posebne je važnosti bilo umrežavanje sa stranim sigurnosnim službama."

Zadnje informacije govore kako policija neumorno traga za još troje ljudi koje se sumnjiči da se nalaze na području Beča. Na ulicama austrijske metropole raspoređen je ogroman broj policajaca i snaga sigurnosti, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak