Oglasio se Boris Johnson: Smatra da je ovo jedini način da se zaustave ruski napadi

3
Radiosarajevo.ba
Oglasio se Boris Johnson: Smatra da je ovo jedini način da se zaustave ruski napadi

Čini se da Washington učinkovito blokira Veliku Britaniju da dopusti Kijevu da ispaljuje projektile Storm Shadow unutar Rusije, izvještava The Times, a prenosi Sky News, i dodaje da Britanci čekaju odobrenje SAD-a više od dva mjeseca.

Britanska vlada želi da Ukrajina koristi oružje kako želi, ali potreban je konsenzus između SAD-a, Francuske i još jedne neimenovane članice NATO-a.

Izvor iz britanske vlade za Times je naglasio da Velika Britanija ne krivi SAD za bilo kakvu odgodu. Britanija je bila prva zemlja koja je javno opskrbila Kijev krstarećim projektilima Storm Shadow, koji imaju domet od oko 300 kilometara. Iako je Ukrajincima dopuštena uporaba britanskih tenkova i drugog oružja na ruskom tlu, a potvrđeno je da u ofanzivi u Kurskoj oblasti koriste britanske tenkove Challenger 2, ograničenja za dalekometne projektile i dalje su na snazi, pa oni mogu biti korišteni samo unutar teritorija Ukrajine.

Svečano otkrivena ploča: Baščaršija je Blago evropske filmske kulture!

Ukrajinci su, pak, nestrpljivi, i traže da zapadni saveznici ukinu takva ograničenja. Tako je ukrajinski parlamentarni zastupnik Oleksij Gončarenko pozvao Zapad da odveže ruke ukrajinskoj vojsci, odnosno da odobri korištenje zapadnog oružja za napade duboko unutar ruskog teritorija jer da se ovakvim ograničenjima samo produžuje rat.

"Gledajte rusku reakciju. Više od sedmicu dana, po prvi put od Drugog svjetskog rata, ruski teritorij je okupiran. I kakva je reakcija? Samo Putinovo mrmljanje.

Nadam se da će nam ovo pomoći da uvjerimo naše saveznike da je Ukrajina sposobna za velike uspjehe i pobjedu u ovom ratu, tako da će nam konačno ruke biti odvezane", rekao je, dodajući da Ukrajina treba dopuštenje za korištenje britanskih raketa Storm Shadow duboko u ruskom teritoriju, a naglasio je da Rusija razumije samo jedan jezik, a to je jezik sile, koji im je Ukrajina sada pokazala.

Bivši britanski premijer Boris Johnson također je pozvao SAD i Veliku Britaniju da dopusti Ukrajini da Rusiju napadne projektilima dugog dometa ATACMS i Storm Shadow

"Jedini način da se zaustave ruske klizne bombe je da se pogode aerodromske baze koje koriste ruski avioni; a jedini način da se pogode te baze je da se koristi zapadnjačka oprema koju već imaju", napisao je Johnson u autorskom tekstu za Daily Mail, prenosi tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak