Od nedjelje nova EU pravila na pojedinim aerodromima - evo šta morate znati

1
Radiosarajevo.ba
Od nedjelje nova EU pravila na pojedinim aerodromima - evo šta morate znati

Ako letite bilo gdje u Europu u septembru, trebali biste se upoznati s nekim novim pravilima koja od ovog vikenda stupaju na snagu u zračnim lukama Europske unije.

Za putnike koji putuju s ručnom prtljagom na letovima, od nedjelje, 1. septembra, stupaju na snagu nova pravila o tekućinama u vašoj ručnoj prtljazi

Naime, Europska komisija dovela je u pitanje pouzdanost skenera nove generacije u zračnim lukama EU-a i pozvala na privremenu obnovu prethodnog modela, piše Irish Examiner. To znači da će aerodromi koji koriste nove C3 skenere — koji obično omogućuju putnicima da ostave tekućine i elektroničke predmete u svojim torbama dok se skeniraju i koji su uklonili potrebu za ograničenjem od 100 ml za svaku tekućinu, aerosol ili gel — vratiti na starije metode obrade putnika kroz osiguranje.

Navijači Crvene Zvezde sramnim povicima vrijeđali Feđu Dudića: Ubrzo je stigao odgovor Kragujevčana

Učinkovitost novih skenera dovedena je u pitanje tehničkim izvještajem koje je Komisija poslala Europskoj konferenciji civilne avijacije prošlog maja u kojem se navodi da ne mogu garantirati pouzdanost skenera za spremnike sa sadržajem većim od 330 ml.

Pa će se tako od sutra aerodromi koje koriste C3 skenere morati vratiti na tradicionalne rendgenske uređaje, što može uzrokovati kašnjenja, piše tportal.

Koliko će ovo trajati?
Komisija opisuje mjeru kao "privremenu", ali nije navela krajnji datum. Međunarodno vijeće europskih zračnih luka (ACI) opisuje promjene pravila kao veliku prepreku i za putnike i za zračne luke.

Šta ovo znači za moje tekućine kada putujem? 

Vraćamo se na boce od 100 ml u zatvorenim plastičnim vrećicama, nažalost, i vađenje elektroničkih uređaja za skeniranje. Ako putujete kroz aerodrom koji ima C3 skenere svejedno biste trebali spakirati svoju ručnu prtljagu na isti način kao što biste to učinili prije nekoliko godina - dakle bez velikih boca kreme za sunčanje i ostavite veliku bočicu parfema kod kuće ili ga spakirajte u kofer koji prolazi check-in.

Maksimalna dopuštena težina ručne prtljage bit će 10 kilograma, a svaki putnik moći će ponijeti jedan komad ručne prtljage te jedan manji osobni predmet. Dimenzije ručne prtljage, uključujući ručke i kotačiće, ne smiju prelaziti 55 x 40 x 20 cm, dok lični predmet, poput torbice, ruksaka ili torbe za laptop, mora biti manji od 40 x 30 x 15 cm te stati ispod sjedala ispred putnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak