Očaj na jednoj od najljepših mediteranskih destinacija: 'Prazni smo, ovo je najgore ljeto ikad'

3
Radiosarajevo.ba
Očaj na jednoj od najljepših mediteranskih destinacija: 'Prazni smo, ovo je najgore ljeto ikad'

Prema nekim podacima, grčki otok Santorini i njegove prepoznatljive bijele kuće, crkve s plavim kupolama i azurno plavo more godišnje posjeti oko 3,4 miliona posjetitelja. Na njega na vrhuncu sezone dnevno pristane možda čak i 17 hiljada posjetitelja. Čim se iskrcaju, turisti se zapute prema turističkim mekama poput glavnog grada Fire i sjeverozapadnog grada Oije.

Oia je naširoko poznata po svojim zalascima sunca. Santorini je prozvan "Instagram otokom" zbog upečatljivih pejzaža i vizura koje na fotografijama izgledaju lijepo i bez ikakvih filtera. Uske ulice i vile na klisurama naoko su stalno puni turista koji lokalnom stanovništvu, koga ima oko 15 hiljada, ne dopuštaju normalnu svakodnevicu tokom ljetnih mjeseci. Međutim, kad padne mrak, meteža nestane, a neki se čak žale da se otok pretvori u grad duhova, piše CNN.

Čelni čovjek Santorinija Nikos Zorzos predložio je da se uvede ograničenje na broj kruzera koji mogu pristati na otok. Zorzos smatra da dnevno na njega ne bi trebalo pristati više od 8000 posjetitelja. Njegov je prijedlog podržao grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, koji je Bloombergu rekao da će to ograničenje uvesti 2025. godine.

Edin Džeko i Rade Krunić poraženi u Francuskoj: Lille slavio protiv Fenerbahcea

Ove su godine diljem Europe izbili prosvjedi protiv nametljivog turizma. Protiv njega su prosvjedovali Španjolci, Nizozemci i žitelji drugih turistima atraktivnih zemalja. Venecija je prošlog četvrtka odlučila da turističke grupe ne smiju brojati više od 25 osoba te da se vodiči i članovi grupa ne smiju koristiti megafonima. Talijanski je grad rekao i da je naknada za ulaz u grad koju je uveo urodila plodom te da se zbog nje u gradsku blagajnu slilo 2,64 miliona eura. Prekomjerni turizam posljednjih godina mori brojne popularne destinacije. Teško, naime, balansiraju između želje da ugoste turiste i na njima zarade te potreba lokalnog stanovništva za normalnim životom.

Neki žitelji Santorinija kažu da goleme količine turista nisu najveći i jedini problem. Gianluca Chimenti, žitelj Santorinija i turistički vodič, rekao je da društvene mreže stvaraju krivi dojam o broju turista na grčkom otoku. Kad je špica, sve je krcato. Kad nije, pustoš.

"Prazan je kao nikad, ovo je najgora sezona ikad", rekao je Chimenti. Najviše je turista na Santoriniju u julu i augustu. Unatoč tome, centri gradova na otoku zamru nakon 21 sata. Chimenti kaže da u restoranima i hotelima ima dosta mjesta. Santorini cijeni i kruzere i manje grupe turista, međutim aktualno stanje stvari nije održivo i lokalci kažu da se nešto mora promijeniti.

Još jedna poznata destinacija uništena masovnim turizmom: Godišnje stigne oko 3,4 miliona turista

Otočna je infrastruktura zastarjela i ne može opslužiti toliki broj ljudi. Chimenti kaže da je popunjenost hotela u odnosu na normalnu sezonu manja za 70-ak posto. Druge lokalne kompanije također trpe velike gubitke. Slike prenapučenih ulica i kuća na Santoriniju obilaze društvene mreže i odvraćaju ljude od dolaska, tvrdi Chimenti. Međutim, kako on kaže, stvarno je stanje drukčije. Santorini bi zbog tih fotografija mogao ostati i bez gostiju koji dolaze mimo sezone.

Međunarodno udruženje operatera kruzera (MUOK) razgovaralo je 1. augusta s grčkim ministrom pomorstva i otočne politike Christosom Stylianidesom o krizi na Santoriniju te unaprjeđivanju otočne infrastrukture, piše CNN.

Prihodi grčkog turizma tokom prvih su pet mjeseci 2024. porasli za 16 posto, a Reuters navodi da se očekuje da će Grčku ove godine posjetiti više od rekordnih 33 miliona ljudi, koliko ju je posjetilo prošle godine. Maria Deligianni, šefica MUOK-ovog ureda za istočni Mediteran, rekla je da će operateri kruzera poštivati dnevni limit od 8000 posjetitelja te da će proširiti ponudu za Grčku kako bi oslabio pritisak na najpopularnija mjesta kao što su Santorini i otok Mikonos.

Prema podacima MUOK-a, gotovo dvije trećine kruzerskog turizma u Grčkoj otpada na Pirej, Santorini i Mikonos. Chimenti smatra da se turiste treba poticati da u isto vrijeme rade različite stvari te da se onda na najpopularnijim dijelovima otoka ne bi stvarale ogromne gužve.

Foto: Pixabay.com: Santorini: Vrlo popularna destinacija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak